.
HomeИНИЦИАТИВИ"Веселото село" - незаконен обект в Борисовата градина

“Веселото село” – незаконен обект в Борисовата градина

Кадрите са от разрушаването на незаконния обект “Веселото село” – след 4 години съдебни битки, кметът Йорданка Фандъкова и главният архитект Здравко Здравков сложиха началото на края му.

За мен като юрист тази гледка беше особено удовлетворяваща – тя е доказателство, че въпреки укриването от страна на собствениците на постройките, безкрайните съдебни битки и какви ли не “иновации”, за да се проточи процедурата,
педя по педя ние отвоюваме парковете на София. Защото те са на гражданите.
Задачата ни е да подредим града.

 

 След разчистването им още 7,5 дка ще станат част от парка.
 Заповедта за премахването на незаконните постройки беше издадена през 2018 г. и очаквано беше обжалвана от фирмата, която ги е изградила. Преминахме през две съдебни инстанции и през май тази година Върховния административен съд потвърди премахването.
 Дори и след това продължиха опитите за бавене. Благодарение на администрацията на община Пловдив, успяхме да връчим на фирмата заповедта за доброволно изпълнение, с което започва да тече срокът за премахване.
След като и той не беше спазен, преминахме към принудително премахване. Всички направени разходи ще бъдат предявени на фирмата.
 Това е вторият терен от Борисовата градина, който освобождаваме в последния месец.
Кметът на район „Средец“ г-н Трайков довършва премахването на оградата при къпалнята „Мария Луиза“, с което върнахме към парка 12 дка.
 Главният архитект на София арх. Здравков продължава с актовете за незаконните обекти на терена на автокъща „Капитолия“. Изпълняваме исканият ана съда и разширяваме обема на действията си, като към незаконно поставените навеси, присъединяваме оградите и пристройките.
Снимки – Аделина Ангелова

и още