.
HomeОТ МЕДИИТЕСОС засилва контрола върху общинските дружества

СОС засилва контрола върху общинските дружества

Председателят на Столичния общински съвет Георги Георгиев, заедно със съветниците Стефан Марков и Карлос Контрера внасят четири доклада за повишаване контрола на управлението на няколко ключови дружества за общинската икономика – „Столичен автотранспорт“ ЕАД, „Столичен електротранспорт“ ЕАД, „Софекострой“ ЕАД и „Метрополитен“ ЕАД.

По-конкретно предложението е в уставите им да се въведе т.нар. „съвместно представителство“, при което всички документи се подписват не само от изпълнителните директори, но и от председателите на директорските бордове и занапред директорите няма да имат право на еднолични действия от името на компаниите.

“Целта на промяната е затягане на контрола върху управлението на всички общински транспортни дружества и повишаване на доверието към работата им, както и по-добра отчетност на „Софекострой“ ЕАД. Това е добра корпоративна практика, която често се използва в големи международни компании, както и във всички търговски банки, в застрахователни дружества и т.н. Чрез нея ръководителите на дружествата взаимно се контролират, което намалява риска от злоупотреби и гарантира прозрачно управление.

Само преди дни, Народното събрание гласува предложението на депутатите от ГЕРБ-СДС – да бъде отпусната компенсация за градския транспорт на София в размер на 74 млн. лв. Заедно с кмета Йорданка Фандъкова положихме неимоверни усилия, за да запазим най-важната система на града ни и макар да получихме половината от необходимата за издръжката на транспорта сума, това ще ни даде възможност да подсигурим работата му в следващите месеци. Чрез предложението за засилване на контрола искаме гражданите на София да са убедени, че като принципал на общинските дружества сме положили дължимата грижа и сме завишили изискванията за добро управление. По-рано тази година предприехме подобна стъпка към управлението на „Топлофикация София“ ЕАД, „Център за градска мобилност“ ЕАД и „Софийски имоти“ ЕАД.“, коментира председателят на СОС.

Докладите ще бъдат разгледани на заседанието на СОС на 7 юли.

 

Източник 

и още