.
HomeИНИЦИАТИВИУлица на името на един от най-бележитите български юристи

Улица на името на един от най-бележитите български юристи

Щастливи сме да ви покажем ул. „Проф. Живко Сталев“ в район „Студентски“ – вече носеща името на един от най-бележитите български юристи, по случай 110-ата годишнина от рождението му.

Това е и едно от многото смислени решения, които взехме в Столичен общински съвет през последните месеци.

​Радвам се, че водени от авторитета на проф. Сталев, около идеята ни се обединиха всички общински съветници – за да отдадем дължимото на професора. За всеки български юрист неговото име означава много, а приносът му за развитието на правната наука в България е изключителен – над 300 научни труда и 75 години академична дейност.

​Вярвам, че София е градът, в който нашите духовни будители намират признание и тяхното дело се съхранява за поколения напред.

 

Един от най-изявените български юристи е работил в Института по правни науки към Българската академия на науки, където е и заместник-директор от 1950 г. до 1954 г. и директор в периода 1972 – 1976 г.
Проф. Сталев мма съществен принос за развитието на арбитражното производство в България. Той е дългогодишен арбитър, а в продължение на 20 години и председател на Арбитражния съд към Българската търговско-промишлена палата. По-късно е и почетен председател на този съд.
Член-кореспондент е на Международната академия по сравнително право, почетен член на Международната асоциация по процесуално право и член на нейния управителен съвет, Доктор хонорис кауза на Българската академия на науките.
През 1990 г. е определен за председател на Централната избирателна комисия, която организира изборите за VII Велико народно събрание.

и още