.
HomeОТ МЕДИИТЕПредседателят на СОС: Увериха ни, че ще има газ за целия отоплителен...

Председателят на СОС: Увериха ни, че ще има газ за целия отоплителен сезон

Зимата е близо – как ще се справи столицата с новия отоплителен сезон?

През миналата седмица кметът Фандъкова проведе среща с министъра на енергетиката. На този етап имаме уверение от него, че ще има количества природен газ за целия отоплителен сезон. На този етап обаче “Топлофикация” все още няма договор с “Булгаргаз”. Toва заяви председателят на Столичния общински съвет (СОС) Георги Георгиев в ефира на “Денят ON AIR”.

По думите му от началото на месец юли до момента дружеството е натрупало нови 50 млн. лева разходи.

“Решението е много просто – както се компенсира разликата за електрическата енергия, така следва да бъде компенсирано и поскъпването на природния газ. Ако продължава така, до Коледа “Топлофикация” ще натрупа поне 500 млн. лева задължения”, коментира той за Bulgaria ON AIR.

Георгиев подчерта, че поскъпването на природния газ е в размер на близо 40 на сто.
“Наред с близо 20% инфлация се изяжда голяма част от семейния бюджет заради неадекватна политика”, категоричен бе той, като допълни, че от СОС са получили уверение, че газ за отоплителния сезон ще има и няма да се налага “Топлофикация” да премине на мазут.

Председателят на Столичния общински съвет поясни още каква е причината събираемостта на задълженията на дружеството да е в размер на над 95%, а задълженията да продължават да растат.

“Топлофикация работи с остарели мощности, които не могат да произвеждат електрическа енергия, която се изкупува скъпо, а единствено топлинна, която при определяне, че е три пъти по-евтина от себестойността на разходите за производството си, няма как да бъде печеливш бизнес модел”, констатира Георгиев. Той отново припомни, че се подготвя процедура за привличане на външен инвеститор, който да вложи стотици милиони в изграждане на нови съоръжения.

От думите му стана ясно още, че през последната година над 5 млн. пътувания с градския транспорт на София са осъществени с електронни билети, което означава, че над 70% от еднократните билетчета в София вече са дигитални.

“Ще ускорим градския транспорт и ще намалим разходите. В началото на тази година обезпечихме и възможността всички училищни автобуси да пътуват в бус лентите. Само за втория срок на учебната година са регистрирани над 160 автобуса, които вече се движат в бързите ленти”, каза още той.

Георгиев обобщи, че във връзка със зачестилите катастрофи СОС и Националното сдружение на общините инициират идеята общините да могат да глобяват за превишена скорост.

“Така общините ще имат възможност да глобяват и да получават приходи, които отново да влагат в закупуването на камери. Такива се очаква да бъдат поставени по основните булеварди в столицата”, заключи той, подчертавайки, че през тази година са отделени 120 млн. лева за ремонт на софийските тротоари.

Гледайте целия разговор във видеото.

19

и още