.
HomeОТ МЕДИИТЕПредседателят на СОС пред Столица.bg: Диалогът в Общинския съвет е нещо, което...

Председателят на СОС пред Столица.bg: Диалогът в Общинския съвет е нещо, което не видяхме в парламента

Във войната на институциите жертва са гражданите, предупреди Георги Георгиев

Последният за мандата политически сезон 2022/2023 за Столичния общински съвет обещава да е ползотворен, но и тежък и опозиционно напрегнат. Още по-трудно ще бъде и на председателя на местния парламент Георги Георгиев, който пое управлението на СОС преди почти година. Очевидно ще трябва да приложи целия си потенциал от дипломатичност, търпимост и отстъпчивост, за да бъде ефективна работата на съвета и удовлетворяваща за софиянци. И това не е пожелание, а прогноза за предстоящите изборни страсти през новия политически сезон в София.

Той признава, че не стои на дневен ред кандидатурата му за кмет, нито за депутат, защото фокусът на неговата работа е развитието на столицата. За изминалия първи за председателя на СОС политически сезон и за предстоящия Столица.bg разговаря с Георги Георгиев.

 

– Господин Георгиев, какви са впечатленията на Председателя за работата на СОС за изминалия политически сезон – 2021/2022 г.?

– Вижте, 61 души в СОС имат различни характери, а политическите групи различни приоритети и честно казано понякога за съжаление имаме съвършено различен подход за решаване на проблемите на града. Голямото предизвикателство беше да се научим да си говорим и да работим заедно. Наистина съм горд с колегите ми, въпреки идеологическите противопоставянията, които за съжаление не са малко, все пак смятам, че са повече големите камъни, които заедно преместихме. В Столичния общински съвет показахме нещо, което не видяхме в три парламента.

– Има много приети решения с консенсус на политическите групи в СОС, но има и важни доклади, които не бяха приети. В името на какво се постигна това съгласие, защото до някъде това е и ваша заслуга – да убедите и обедините общинските съветници?

– Най-точният отговор е в името на хората или още по-точно – в името на различно засегнати социални групи. Веднъж имаме големия проблем на младежите и децата със Синдром на Даун. След една среща последваха редица мерки, имаме работещи програми, работещ център с осигурено финансиране от общината. Майките на тези деца знаят, че не са сами в тежките изпитания. В името на тези жени и прекрасните им деца, с които стояхме ето тук в кабинета и разговаряхме за ежедневните им предизвикателства, е всичко това. След това започнахме да работим и за младежите със специални потребности – отворихме за тях спортните бази. Продължаваме да обогатяваме списъка с нови басейни и спортни зали, за да могат там да спортуват безплатно под ръководството на треньори. На трето място и не на последно място в името на майките с колички и на всички хора с увреждания разработихме най-мащабната програма за ремонт на тротоарите, за да осигурим нормален достъп за тях в града.

– Чувствате ли удовлетворение от свършеното за един политически сезон?
– Моята задача е да подготвим толкова добри решения, че политическото противопоставяне да не може да бъде фактор. Да го елиминираме, да не може на бялото да се каже черно. Горд съм, че когато се свърши добре работата, колегите от опозицията подхождат зряло и в повечето случаи ни подкрепят.

– Какво не успяхте и за какво не остана време да приемете в СОС?

– Нискоемисионните зони – малък и голям ринг (б. р. докладът не беше приет на последната сесия на 21 юли т. г.) – ограничаването на движението в центъра на София на най-замърсяващите автомобили, над 20-годишни на дизел, и над 30-годишни с бензинов двигател. Този доклад стана повод за интересен и по-точно нетипичен за нас конфликт, защото аз мисля, всички можем с чиста съвест да гласуваме за чистия въздух в София. Дори е задължително, но за съжаление това не се случи. Оправданията са типични – твърде рестриктивни, според едните, твърде меки били мерките според другите. Ние обаче избрахме средния път и той е правилният, защото не можеш да налагаш насила едни промени в град с 2 млн. души. Това се прави поетапно, общувайки с хората и виждайки потребностите да намираш златната среда.

– Как политическата обстановка, по-скоро настроенията от 47-ото НС рефлектираха върху работата на СОС?

– Всъщност единственото хубаво за София от мандата на предходното правителство е предсрочният край на неговото управление. Звучи крайно, но аз по-обидно отношение от представители на държавата не съм срещал никога. Ето, днес ние работим със служебното правителство, работихме и с предходното служебно. София беше наказана от редовния кабинет на Кирил Петков. На нас ни омръзна да обясняваме как тези 2 млн. граждани, които живеят в София не са на ГЕРБ, не са Фандъкова или на Георгиев. Те са български граждани, равноправни на всички, без значение кой от коя партия е. И тези хора заслужаваха подкрепа, за да продължи нормалното функциониране на градския транспорт и да е гарантирано отоплението на столицата, но за съжаление така и не получихме подкрепа от предходното правителство. След всяко ново писмо, мое или на кмета, в което сме поставяли конкретни искания, следваше проверка на „Московска 33“. Нас проверките не ни плашат, очевидно, но ни светва лампата. Аз съм много горд за този вододел, през който преминахме, защото това е много важен личен избор и за г-жа Фандъкова, и за мен, и за колегите ми – дали да сведем глава и да отстъпим от обществения интерес или да отстояваме необходимото. И в крайна сметка, благодарение на депутатите на ГЕРБ, от ИТН, Възраждане и ДПС получихме половината от дължимата компенсация за градския транспорт в София. А в цяла Европа, без значение от политическите противоречия, пари се отпуснаха за компенсация на градския транспорт. Наративът “София не е България” е изключително вреден, както за София, така и за България.

– Това “София не е България” не е ли оправдание за онова правителство?

– Необяснимо, при положение, че имат голяма електорална подкрепа в София. Вижте – неможене, незнаене, високомерие и нежелание да се учиш, мислейки, че светът започва от теб – доведоха до краха на това правителство. Резултатът е видим за всички. Само до един момент върви да обясняваш колко лоши са старите управляващи. След това обаче трябва да покажеш, колко добър си ти. Защото вече ти си избран да правиш това. Аз мога много протяжно да разкажа за случаи, в които опозицията е спряла добри наши решения (б. р. на групата на ГЕРБ в СОС), но какво ще спечелим с това? Когато воюват институциите губят гражданите, това е най-важният урок от общуването с кабинета Петков. Във войната на институциите жертва са гражданите.

– Г-н Георгиев, какво обединява и какво разединява общинските съветници в СОС, имате ли наблюдение през изминалия политически сезон? Какво ги дразни и провокира към отричане и разцепление дори на важни и ефективни политики за София?

– Когато е било необходимо и това няма да влияе на интереса на гражданите, ние (ГЕРБ) сме отстъпвали, както казват старите хора, а те са мъдри, – “мир да има”. Много често като има добро предложение, колегите искат да оправят запетая, или обстоятелствено пояснение в изречението, или да възложат текущ контрол за конкретно решение, разбира се, че сме ги приемали. За мен лично Милка Христова от БСП е един от най-полезните колеги от опозицията, дано не й правя мечешка услуга. Аз много внимателно слушам какво говори тя, заедно с колегата Диана Тонова, защото са юристи, много по-опитни от мен и не си мисля, че светът започва с мен. Всеки един проект на решение може да бъде по-добър. Най-големият проблем е манталитетът да изчакаме, да отложим, защото не е твърде добро. Ама, чакайте, животът се развива с бясна скорост, да не говорим за технологии и постижения в Космоса, все неща, които човечеството постига днес. И сега, ние да отложим, защото не бил някакъв шедьовър дадено решение, това не го разбирам. Много често това се предлага като мотиви за отлагане и после ние от ГЕРБ сме били обвинявани, че сме твърдоглави. Не сме твърдоглави, а сме последователни, защото знаем, че хората очакват решения от нас. Понякога е смешно, когато тече спор кой точно е предложил добра идея, затова винаги благодаря на всички, защото е важно да има диалогичност в СОС.

– Трудно ли е да сте председател?

– Лично на мен тази работа ми подейства по две линии и ме накара да направя равносметка. Необходимо е да се отстояваш, дори с цената на конфликт. Тези ситуации на мен са ми крайно неприятни като на човек. Давам пример със спортните обекти. За тях направихме 5 процедури и 4 от тях са на финала, а по 3 от тях имаме сключени договори за спортни обекти. Те ще се строят от федерации и клубове на общински терени, за да могат децата да играят, което е абсолютно безспорно. А чухме, че всичко това е далавера, лошо измислено и какво ли не. Накрая го сласува СОС, защото се видя, че няма по-добро решение. Този манталитет е много неприятен, че трябва все да се обясняваш, че нямаш сестра. Предпочитам да понесем политическата щета от това да обяснявам, че нямаме сетра, отколкото всъщност да няма решение. Вижте на мен ми е ясно, че опозицията има една много коварна игра – спирането и отлагането са голямата цел, за да може накрая да се каже: „Ето вижте, нищо не се случи!“. В тази работа има много интересни силогизми и противоречия. От друга страна обаче, трябва да знаеш и кога да отстъпиш назад. Когато колегите ми съветници ми подариха дръвче за рождения ден, което засадихме, ми бяха написали нещо, което си повтарям всеки ден: „Сам бор гора не прави!“.

– Какво ще се случи сега с наредбата за преместваемите обекти?
– Бившият вр.и.д. областен управител на София, върна Наредбата за преместваемите обекти. А ние 6 месеца я обсъждаме, но дамата има критики към 1 текст от 100. А това можеше да се коригира още на първата сесия през септември т. г. Сега връщането на цялата наредба блокира по безобразен начин работата ни. Озадачен съм от мотивите за връщането на цялата наредба, но това е без значение – ще направим необходимото, за да живеем в по-безопасна среда, защото с новите правила слагаме край на висящите кабели, необезопасените съоръжения, застрашаващи живота на хората и резултатът ще е видим за всички.

– Имате ли вече поглед върху най-спешните доклади, които трябва да влязат в СОС за първата сесия през септември?

– Винаги смятам, че политическите консултации са необходими за важните доклади. Предстои да обсъдим някои от важните въпроси, които ще разглеждаме през есента. Сред тях е довършване на започнатото – нискоемисионните зони, защото сега идва сезонът на отопление и трафик. Ние трябва да приемем наредбата, общината да изгради необходимата инфраструктура. Въпросът не търпи отлагане, защото след няколко седмици тук ще има отново проблеми с чистотата на въздуха и ще питам аз съветниците, които не гласуваха за предложението – къде бяха. На второ място прегласуване на наредбата за преместваемите обекти, защото е много важен проект и на трето място – подготовката на някои конкретни казуси, които има по районите за осигуряване на терени за строителство на детски градини, отчуждаване на терени. Не на последно място ще започне и същинската подготовка по изготвяне на финансовата рамка на бюджета на София за 2023-а година.

– Каква ще е посоката през новия политически сезон?

– Големият акцент, по който вече работим е пътната безопасност. Затова заедно с НСОРБ настояваме общините да могат да налагат глоби за превишена скорост, преминаване на червен светофар, влизане в забранени улици и др. В момента такива правомощия има само КАТ, но местните власти разполагат с хиляди камери, които могат да подобрят безопасността на пътя. Аз настоявам и като член на УС на сдружението проектът да бъде разгледан. Той е изготвен от експертите на НСОРБ и е представен е на предходните парламенти. В навечерието на избирането на ново Народно събрание, смятам, че всички партии трябва ясно да заявят – ще положим ли заедно максимални усилия, за да направим улиците по-безопасни. Животът и здравето на гражданите е приоритет без аналог и вярвам, че ще се направи крачка в подобряване контрола на движението

– Знаете ли какво искат гражданите от вас, като председател на СОС?

– Наскоро бях на една среща с граждани, които ме попитаха – защо не уволните еди кой си районен кмет, защото е некачествен ремонтът. Казвам, че това не може да стане, защото този районен кмет не е назначен, а е избран от жителите на съответния район. Разбирам разочарованието им, разбирам, че на хората не им е работа да знаят администрацията как функционира, но нашата задача е да работим заедно в синхрон. И когато скърца голямата държавна машина, нашата би трябвало да може да помогне. Когато имаме добри готови решения, защо да не ги дадем. Предпочитам да спорим повече хора за бащинството на победата, отколкото да се обвиняваме за причините, че нещо не е свършено.

– Програмата за стратегическите инфраструктурни обекти докъде стигна, мисля, че СОС гласува инвестиционен кредит за 10-те обекта в списъка?

– По 8 от тях се работи много активно. Вече започнаха ремонтните дейности по тунела на Люлин, както и разширението на Ломско шосе. Имаме Зона 4 от централна градска част, по която в момента активно се работи и вярвам, че резултатът съвсем скоро ще е на лице. Строителството на метрото върви с пълни темпове към кв. Левски Г, разширението на ул. Тодор Каблешков и ул. Филип Кутев, като през 2023-а година предстои да направим целите пробиви и така вътрешните рингове в града ще са факт и ще се отпуши трафикът.

– Г-н Георгиев, какво се случи с автокъща “Капитолия”, съдът спря премахването на конструкцията от чадъри, вие сте юрист как бихте коментирали това решение?

– Крайно любопитни съдебни решения, но като адвокат не мога да си позволя да ги коментирам повече. Въпреки че е нетипичен отговор за юрист, но е добре да стигне чрез вашата медия до всички и най-вече до нарушителите на правилата, – “бой до дупка”. Продължаваме безкомпромисно с всички законни способи, защото се водят редица дела. За съжаление в съдебната система нещата се случват значително по-бавно, отколкото хората очакват и искат от нас. Известно е на какво се нагледахме в Борисовата градина. Скоро предстои “Веселото село” да бъде премахнато.

– Кметът на район Средец, на чиято територия в Борисовата градина е “Капитолия” е Трайчо Трайков от ДБ и въпреки това всички вие, заедно с кмета Фандъкова, която от 4 години се бори да спаси този терен заедно работите, за да се защити интересът на софиянци, как очаквате да продължи тази битка? – Заслугата е на кмета на София Йорданка Фандъкова, защото това е акция проведена под нейно разпореждане и на главния архитект Здравко Здравков. Ние сме направили всичко възможно и както обичам да казвам “Капитолия ке падне!”. Това е битка, която ние ще водим и ще спечелим, но не може институциите да нарушават правилата. Това взривява правовата държава. Вижте какъв е парадоксът. Веднъж са премахнати чадърите, има издадена заповед, а съдът казва “не, не са сгради, а преместваеми обекти”. Вторият път съдът казва “не са преместваеми обекти, а сгради, защото имали фундамент 2 метра под земята”. Сега съдът казва, че няма нищо спешно в това да се премахнат, а чадърите пазят колите, защото може да ги потроши градушката. И ние какво можем да направим?

– То има и нещо комично в този съдебен спор, май?

– Да не говорим за колективния отпуск, който цяло дружество си взе. Този случай го разказвам на студентите по право в СУ “Климент Охридски”. Имаше табелка на вратата на офиса на фирмата “Дружеството е в отпуск”. Смешно е. Юридическото лице е фикция и как може то да излезе в отпуск. Няма да се откажем от битката с „Капитолия“, знаем какво ни трябва – решителност и професионален подход. Столична община дори има спечелено дело за опразване на помещенията.

– “Капитолия” ще падне, рано или късно, а ще падне ли Къпалнята “Мария Луиза”, за която софияни вече 20 години мечтаят и се надяват отново да заработи? – Къпалня “Мария Луиза” не трябва да пада, а трябва да бъде изградена.

– “Да падне”, означава да се върне в “Софийски имоти”, защото в момента дяловете на общинското дружество са толкова малко, че дори нямат право на глас?

– Това е една далавера от 20 години, която е направена много добре юридически. По-малко от половината от акциите са на общинското дружество. Ние водим там разговори повече от година, за да се възстанови къпалнята. Представени бяха проекти и предстои да се издаде виза за проектиране. Там, надявам се, до година най-късно да има развитие. Големите проблеми на София, като например Драгалевския лифт, най-често не са само проблеми на Столична община, те са част от София – те са частна собственост, имаме държава отсреща, имаме регулация на Природния парк и т.н. Това означава , че ние не можем да си позволим да бракониерстваме, нито да нарушим закона.

– Приемането на ПУП-а на Борисовата градина не закъсня ли много?

– По-обсъждан документ в последните 10 години едва ли е имало. Не мисля, че демокрацията, обсъждането, срещите и стотиците поправки се правят толкова лесно и бързо. Единият път критиката е, че нещо се прави набързо и на тъмно, другият, че много се бавим. Това е дългосрочен документ, който определя визията ни за парка и това огромно богатство на София да бъде запазено. Категорично няма да се строи в Борисовата градина, нищо от тиражираните версии не е вярно. Именно, за да се запази паркът трябва да бъде приет този документ.

– Вие сте инициатор и в основата на създаването на Правна клиника за жените пострадали от домашно насилие, има ли вече жертви, които се нуждаят от юридическа подкрепа?

– Преди дни споделих с екипа си, че има много ядове, но от време на време има поводи за гордост и така се пълни душата на човек, защото знае защо го прави, а и с удовлетворение от свършената работа да зареди моторчето, за да може после да продължи напред. Преди 10 месеца пред Съдебната палата в София две момичета между 22 и 25 години разказаха пред стотици хора, как са били жертви на домашно насилие. Този разказ ме разтърси и на следващия ден се събрахме с екипа и се срещнахме с фондации, за да разберем с какво да сме полезни, между другото всеки път търсим мнението на НПО сектора. След това очертавахме конкретните посоки и за по-малко година вече осигуряваме първата в страната Правна клиника. 100 жени ще получат безплатна правна помощ за дела за домашно насилие. През изминалата седмица вече е подписан договорът, така че ние изключително широко ще популяризираме тази възможност. Решихме Клиниката да не е затворена само за жени от София, защото има момичета, които бягат от страната, за да дойдат в големия град и сигурността, която им дава той. А и тук има голяма експертиза. Идеята е най-добрите адвокати, специалисти в тази материя, подбрани от фондация Анимус, която спечели конкурса, да помогнат на пострадалите от домашно насилие, защото е важно те да знаят, че не са сами. Освен това тече процедурата за защитеното жилище. То осигурява 10 места, а всъщност обективно могат поне 40 жени да се настанят, защото самото настаняване е за период от време, в който най-спешно да се осигури жилище. Това е съвременната социална политика и това е отговорното отношение към българските момичета и жени. Днес повечето мъжки постъпки са дело на жени. Домашното насилие е огромен проблем в нашето общество, жертвите продължават да се увеличават като при пандемия. А това е недопустимо, нечовешко и нецивилизовано.

– Г-н Георгиев, вие сте успял юрист, адвокат, имате кариера и сте преподавател в Юридическия факултет на СУ “Св. климент Охридски”, сбъднал сте си професионалната мечта и въпреки това се насочихте към политиката и да сте обществена личност, защо? Какво искате да постигнете!

– Първо не предполагах, че ще е толкова трудно. Искам всеки ден, когато си тръгвам вечер, да съм сигурен че сме дали всичко от себе си, за да направим този град по-хубав за живеене. За да можем после с гордост да гледаме в очите хората и да знаем, че, тук, ей това, го има заради нас. Искам като отида на ул. Люботрън след година, спортният клуб на Йордан Йовчев, който спечели процедурата за спортен обект, да видя, че деца спортуват. В момента тази сграда е изцяло опасна и то в двора на 21 СУ. Важно е за мен пазарът на бул. Черни връх да не изглежда като този в Ухан, а да прилича на съвременно тържище. Бившият животински пазар на “Оборище“ го местим, за да построим детска градина. Очевидно няма да изчезне, но не му е мястото в центъра на София. А градината ще е за 200 деца. Това са страхотни резултати.

– Ще се кандидатирате ли за кмет на София?

– Това въобще не стои на дневен ред.

– А за депутат?

– Отговорът ми е същият. Не стои на дневен ред. В ГЕРБ имаме много достойни кандидати, аз работя за София и тя е мой приоритет.

– Общински съветник и председател на СОС е добър трамплин за политическа кариера, не мислите ли?

– Смисълът човек да успява и да е по-силен, е да помага на другите, които не са толкова силни. Тогава той се чувства полезен. Адвокатската практика, както и университетът, са огромното ми удовлетворение. Всеки път уча моите студенти, че правото е въпрос на интелект, когато човек е умен, той е подготвен да реагира адекватно. Това , което се чудя, защо човек трябва да се оправдава, когато си върши добре работата. Лесно е да се живее в безветрие, когато си избран на една длъжност и не си даваш много зор. Това не носи щети, не печелиш врагове, не влизаш в конфликти, но и не носи истинско удовлетворение от добре свършена работа.

– Не означава ли безветрието застой?

– Ние не сме от тези моряци, които обичат да са на пристана, бурното море възпитава и учи.

 – Ако ви предложат, да издигнат кандидатурата ви за кмет?

– Първо има още година до изборите, второ има много достойни хора, които могат да бъдат успешни кметове на София. Ужасно трудна работа е.

– Да, има много достойни хора, но в последните години избираме много достойни хора в парламента и в районите на София и се оказва, че не могат да си изпълнят пиарските програми и обещанията пред избирателите?

– Според мен трябва да преценяваме кой ни продава илюзии и надежди и кой реално върши работа. Проблемът е, че в днешно време всички, аз включително, се отнасяме по опаковката, колко красиво е презентирано или изречено нещо. Това са кухи фрази и чрез общи приказки град не се управлява. Често чувам: Ако не крадете, щеше да има пари за тротоари. Хайде, дайте да видим кой краде, да го изпратим в прокуратурата, а междувременно кажете откъде да дойдат пари за тротоари, как да се направят проекти. Работата в управлението на града е като всяка една експертна работа. Когато един журналист пише, той проучва темата, а на мен “любимото” ми е, аз не съм чул доклада, но няма да го подкрепя! Ние имаме страхотни хора, заради които си струва да работим, имаме град, който обичаме и който според повечето хора очевидно се развива с бързи темпове. Разбира се, че всички сме длъжници на софиянци и това за мен лично е една огромна отговорност.

– Политици и бизнес предричат скъпа и студена зима. Какво е положението с общинската „Топлофикация”?

– Вечната „Топлофикация“. Проблемът е създаден от държавата и няма да се уморя да го повтарям, защото тя прехвърля „Топлофикация“ на Столична община и после обратно и пак и т. нат. Но ние сега трябва да намерим решение. Сега „Топлофикация“ работи в един капан и това, което е важно хората да знаят, че количества газ ще има. Със сегашното правителство засега работим наистина много добре, като се има предвид какви бяха отношенията с това на Кирил Петков. Първата задача е да има парно, втората е да има поносима цена, но и двете задачи трябва да се разглеждат паралелно. Вчера свиках извънреден председателски съвет, за да бъде обсъдено постъпилото писмо от министъра на енергетиката Росен Христов с предложение за създаване на работна група за оздравяването на “Топлофикация София“. Предложих на лидерите на политическите групи да вземат участие в работната група, предвид това че именно СОС е принципал на дружеството и той взема решения за неговото управление. Основната задача ще бъде изготвяне на план за съвместни действия между държавата и общината за план за излизане от кризисното състояние на дружеството, вследствие на рекордното повишените цени на природния газ и натрупващият се всеки месец дефицит, за което многократно сме алармирали през последната една година. За нас най-важно е гражданите да бъдат спокойни, че ще им бъде осигурено топлоподаване през целия сезон и то на поносими цени, защото е недопустимо да продължи бездействието на предходното правителство по този проблем и цялата цена на неадекватната държавна политика в сектора да я плащат софиянци.

Александра Йорданова

Снимка Павел Червенков

Източник https://stolica.bg/mestna-politika/predsedatelyat-na-sos-pred-stolitsa-bg-dialogat-v-sos-e-neshto-koeto-ne-vidyahme-v-parlamenta

и още