.
HomeПОЗИЦИЯНастояваме общините да могат да налагат глоби за превишена скорост

Настояваме общините да могат да налагат глоби за превишена скорост

Към момента, в София имаме над 600 камери за видеонаблюдение на транспортните потоци в града. 300 от които са с функция за автоматично разпознаване на регистрационните номера, като около 1/3 от тях са монтирани по бус лентите.

До края на годината ще бъдат монтирани още 40 камери, които ще дадат възможност за още по-строг контрол върху нарушителите, които се движат в обособените трасета на градския транспорт.

Само за 2021-ва година по данни на общинския център за управление на трафика, са констатирани 10 000 нарушения в бус лентите.

Затова заедно с Национално сдружение на общините в Република България – НСОРБ настояваме общините да могат да налагат глоби за превишена скорост, преминаване на червен светофар, влизане в забранени улици и др. В момента такива правомощия има само КАТ, но местните власти разполагат с хиляди камери, които могат да подобрят безопасността на пътя.

Идеята се обсъжда от години, но в навечерието на избирането на нов парламент, смятам,че всички партии трябва ясно да заявят – ще положим ли заедно максимални усилия, за да направим улиците по-безопасни. Животът и здравето на гражданите е приоритет без аналог и вярвам,че ще се направи крачка в подобряване контрола на движението.

и още