.
HomeПОЗИЦИЯЛоша новина за чистотата на София

Лоша новина за чистотата на София

За съжаление най-важният документ за подобряване на качеството на въздуха – план сметката за чистотата на града за 2023-а година стана жертва на евтини партийни игрички. Изумен съм, че осигурените пари за доказано добри мерки не получиха подкрепа от съветниците от БСП, ДБ, „Патриоти за София“ и независимия Борис Бонев.
Какво отхвърлиха всички заедно днес?

Да НЕ мием нови допълнителни над 20 000 декара квартални улици в общината.
Да НЕ предоставим допълнителни средства за почистване на междублоковите пространства от районните кметове, които са избрани от различни партии.
Да НЕ изградим фотоволтаична система в завода за рециклиране на отпадъци, с която ще намалят с поне 10% разходите си за електрическа енергия. И то във време, в което тези разходи нарастват с над 3 млн.лева.

Освен с предстоящите избори, няма как по друг начин да си обясня това защо колегите оставиха софиянци да дишат по-мръсен въздух, при положение, че има достатъчно средства за почистването на града. Те отказаха да бъдат инвестирани за чистота.

Добрата новина е, че с подкрепата на колегите от ДБ все пак успяхме да приемем Наредбата за нискоемисионните зони. Това е важна европейска мярка, с която от декември 2023-а година ще ограничим най-замърсяващите автомобили да се движат в центъра на столицата през зимните месеци, когато концентрацията на фини прахови частици е по-голяма.

Оставам все пак със смесени чувства от днешното заседание на общинския съвет. Ние можем да подменяме печките на твърдо битово гориво, но не можем да подменим белите дробове на софиянци, а бюджетът за екология гарантираше именно по-чист въздух за всички.

и още