.
HomeСЪБИТИЯЖените художници. Нови хоризонти между двете световни войни

Жените художници. Нови хоризонти между двете световни войни

Екипът на Софийската градска художествена галерия откри сезона с изключителна изложба – „Жените художници. Нови хоризонти между двете световни войни.“. Успяват отново да ни изненадват с интересни ракурси за изследване на художественото ни наследство. Този път погледът е насочен към мястото на жената творец в изобразителното изкуство в периода 1919-1939 г.
 В продължение на три години изследователският екип издирва експонати от редица музейни институции, библиотеки, архиви, наследници и частни лица, за да ни убеди, че жената успява и в онова отдавнашно време да извоюва своето място на художествената сцена.
В изложбата могат да се видят събрани над 200 произведения от над 65 художнички. Представени са и архивни документи и специално подбрани книги за обогатяване на историческия разказ.
 Проектът е съвместен между СГХГ Sofia City Art Gallery, Национална художествена академия (НХА), Държавна агенция „Архиви“ и Фондация „Св. Пимен Зографски“ – НХА и се реализира с финансовата подкрепа на Столична община, Национален фонд „Култура“ (Програма за възстановяване и развитие на частни и културни организации), Програмата за научната и художественотворческа дейност на НХА за 2021 г. и 2022 г., „Аурубис България“ АД и частни лица.
 А на втория етаж можете да се разходите по НЕВИДИМИТЕ УЛИЦИ | ФОТОГРАФСКА ИНСТАЛАЦИЯ| ЛИЛЯНА КАРАДЖОВА | ДИМИТЪР СТОЯНОВИЧ , за да видите артистичното лице на София.

и още