.
HomeОТ МЕДИИТЕНад пет млн. пътувания са платени чрез новите електронни начини, съобщи председателят...

Над пет млн. пътувания са платени чрез новите електронни начини, съобщи председателят на СОС Георги Георгиев

В градския транспорт в София през последната една година и въпреки всички кризи и проблеми се случи дигитална революция – над пет млн. броя пътувания са платени с новите електронни начини за плащане, вместо с хартиени билетчета. Това съобщи председателят на Столичния общински съвет (СОС) Георги Георгиев в интервю за БТА.

Хит сред гражданите са безконтактните плащания с банкови карти, плащанията през смарт часовници и други устройства, както и дигиталните билети – близо 800 хил. са те само за месец юни т.г., посочи Георгиев. Това по думите му е огромен успех за града и улеснение за гражданите – всеки месец расте броят на използващите дигиталните технологии за плащане. Вече пенсионирахме билетчето – над 70% от еднократните билети, които продава Центърът за градска мобилност, са електронни.

Съгласно тарифната политика, която СОС прие на 21 юли, даваме нови възможности за пътниците и за привличането на нови, посочи председателят на съвета. Той посочи билетите 30+ и 60+, с които може да се пътува неограничен брой пъти на цената от 1,60 лв. за половин час и съответно за 2,20 лв. за един час. Това е масова практика в големите европейски столици с развит и модерен обществен транспорт, какъвто вече е и софийският, отбеляза Георгиев.

По повод големите проекти, които пряко променят облика на града, председателят на СОС изтъкна приетата от съвета мащабна инвестиционна програма за изграждане на тротоари на територията на цялата Столична община. Става въпрос за 120 млн. лева, които ще бъдат инвестирани в близо 700 хил. кв. метра тротоари, посочи Георгиев. По думите му програмата ще преобрази града и най-вече кварталите.

По отношение на предстоящия нов сезон на СОС председателят му каза, че за него най-важен приоритет е пътната безопасност. Той настоява още отсега политическите партии да заявят подкрепата си за исканията на Националното сдружение на общините със законови промени да се дадат правомощия на общините да глобяват на база записите от камерите за трафик, които Столичната община има. Това са хиляди камери в цялата страна, които могат да бъдат използвани като контролиращите на КАТ. Искаме за превишена скорост, за преминаване на червен светофар и за влизане в забранени улици да можем сами да глобяваме и да събираме глобите в общинските бюджети, за да може да се инвестира в нови камери и мерки за пътна безопасност, посочи Георги Георгиев.

Следва цялото интервю.

Колко доклада прие Столичният общински съвет от началото на годината до юли, когато излезе в лятна ваканция? Колко са върнати от областния управител и по какви причини?

От началото на годината Столичният общински съвет работи с голяма интензивност – само за седем месеца, т.е. около 14 заседания, сме приели 677 решения. Зад всяко предложение е положен много труд – детски градини, строителство на големи обекти, финансиране на ремонти на спортни и детски площадки – всичко това изисква работа, експертиза и постоянство.

Давам пример с наредбата за преместваемите съоръжения, правилата за поставяне на всякакви павилиони и будки, и най-вече въвеждането на строг контрол върху изпълнението им. Лично аз като юрист се ангажирах с процеса на изработване на документа, защото смятам, че сигурността и здравето на гражданите са най-важното в нашата работа.

Направихме над 100 изменения и допълнения в действащата нормативна уредба на общината, която обхваща режима на мобилните обекти и рекламните елементи. С новите правила слагаме край на висящите кабели, необезопасените съоръжения, застрашаващи живота на хората, и резултатът ще е видим за всички. Предстои наесен да прегласуваме решението заради връщането му от областния управител – възражението касае един текст само и не искаме това да спира цялата инициатива. Озадачен съм от мотивите на изпълняващата длъжността към онзи момент дама, но това е без значение – ще направим необходимото, за да живеем в по-безопасна среда.

Има и други върнати решения като това за поставянето знамето на Украйна на фасадата на Столичната община и именуването на пространство пред Руското посолство – „Героите на Украйна“. Съдът обаче се произнесе в полза на актовете, с които изказахме нашата съпричастност към страдащия украински народ – спечелихме всички дела.

Като председател на СОС, кои според вас са най-важните решения, които прие съветът и които ще повлияят благотворно на града и неговите жители?

За мен лично всички решения на общинския съвет са важни. С едни променяме към по-добро града, но с други решаваме конкретни проблеми на определена група хора. Затова не може да има повече или по-малко значими. Една малка квартална уличка е от значение за хората, живеещи на нея повече, отколкото булевард в друг квартал, затова не можем да ги делим така.

Безспорно обаче въвеждането на нов начин на таксуване в столичния градски транспорт и приетата нова тарифна политика е сред ключовите ни решения. В градския транспорт в София през последната една година и въпреки всички кризи и проблеми се случи дигитална революция – над пет млн. броя пътувания са платени с новите електронни начини за плащане, вместо с хартиени билетчета – хит сред гражданите са безконтактните плащания с банкови карти, плащания през смарт часовници и други устройства, както и дигиталните билети – близо 800 хиляди са те само за месец юни т.г. Това е огромен успех за града и улеснение за гражданите – всеки месец расте броят на използващите дигиталните технологии за плащане. Всъщност, вече пенсионирахме билетчето – над 70% от еднократните билети, които продава ЦГМ, са електронни.

Другите ни големи проекти обхващат градската среда и нейното подреждане и облагородяване. Приехме най-мащабната инвестиционна програма за изграждане на тротоари в цялата община – 120 млн. лева ще бъдат инвестирани в близо 700 хил. кв. метра. За сравнение сега годишно се ремонтират около 60 хил. кв. метра. С тази програма ще преобразим града и най-вече кварталите, за да живеем в градска среда, каквато заслужаваме. Затова приехме и единни стандарти за нея – да изглеждат по еднакъв начин тротоарите, пейките, уличните стълбове в определените от нас зони, на които е разделен градът – исторически център, широк център, квартали. За да няма три вида настилки на тротоар от 100 метра. Те са задължителни и за инвеститорите, които строят нови сгради, не само за общината. Така се прави във всички големи градове в Европа.

Не на последно място са усилията ни да увеличим местата и условията за спорт в София. Изключително горд съм, че предложената от мен програма за изграждане на спортни обекти от федерации и спортни клубове вече дава резултати – имаме общо пет спортни зали и спортни комплекси, за които процедурите са успешни и започва строителството на повечето от тях – спортна зала в кв. „Лозенец“ на ул. „Люботрън“, два спортни комплекса с футболни игрища и тенис кортове в най-големия район – „Люлин“, тече конкурс за обновяване на стадиона в „Горубляне“. Продължаваме със строителството на метрото, както знаете – общинският съвет гласува финансирането и подкрепя всички действия в тази посока, защото хората в „Оборище“, „Слатина“, „Гео Милев“ и „Левски“ го очакват и искат.

Успоредно с големите ангажименти за града не сме спирали да работим за създаване на условия за интеграция и активно включване в живота на хората със затруднения. Работим за хората със синдром на Даун, за младежите с аутизъм, за възрастни хора, страдащи от деменция и семействата им, както и за пострадалите от домашно насилие. Няма да ги изреждам, защото смятам, че не просто е добре, а сме длъжни да даваме равен шанс на всички да се реализират и живеят пълноценно.

Общинските съветници не приеха промените в наредбата за ниско емисионните зони, според която автомобилите, които замърсяват повече, няма да имат достъп до центъра на града, както и забраната за използване на твърдо гориво за отопление. Защо според вас се случи това? Не смятате ли, че причините гражданите да ползват автомобили от по-нисък екологичен клас са чисто икономически и така промените в наредбата ги наказват?

Колегите ми общински съветници се поддадоха на популизъм в навечерието на поредните предсрочни парламентарни избори. Едните казват, че мерките не са достатъчно рестриктивни, другите – защо ще страдат най-слабите социално наши съграждани. А ние предлагаме златната среда. Въвеждането на зони с ниски емисии е разпространена и ефективна европейска мярка, която се прилага за борба с мръсния въздух. Освен това предложеният от нас нов ред дава достатъчно дълги срокове за приспособяването към новите правила, съобразен е с районите и важи само за месеците с най-замърсен въздух – три месеца в година ще действат ограниченията и засягат доказано замърсяващи автомобили – да речем с дизелови двигатели на над 20-годишна възраст и с бензинови двигатели на над 30 години. Предвидено е поетапното въвеждане на новите правила в централната градска част и втори ринг.

Всъщност, това не е просто случайно хрумнала ни рестриктивна мярка, а ни е препоръчана от професори от три университета и след анализ на практиката в европейските столици. Не си правим експерименти, а ангажираме учените в битката ни за по-чист въздух. За съжаление, в нея липсват достатъчно общински съветници от другите партии, за да успеем.

СОС прие скоро наредбата за градската среда – защо според вас този документ е важен за града? Какви параметри са заложени в наредбата, така че градът да бъде красив, подреден и приятен?

Ако трябва да отговоря с едно изречение – защото чрез стандартите за градска среда залагаме правилната формула за това как трябва да изглежда нашият град. Приетата наредба ще важи за цяла София, но според зоните ще действат различни критерии и изисквания. Какво имам предвид – посочваме основните правила от избора на материали до начина на прилагането им. За да не ни се налага да ходим по тротоари с различни плочки, създадохме нормативни указания за това как трябва за изглеждат съществуващите и нови пешеходни пространства, бордюрите и тактилните ивици по тях, дори как трябва да бъдат посадени дърветата. Нямам съмнение, че съвсем скоро ще усетим разликата и хаотичния вид на някои от положените настилки, на които за съжаление се натъкваме, ще остане в миналото.

Кога новата тарифна политика, която софиянци чакат да стане факт от години, най-сетне ще заработи? И как изглежда тя окончателно?

Истината е, че системата вече работи от миналата година, когато се въведе видеонаблюдението във всички превозни средства, както и възможностите за дигитално плащане на пътуването. Благодарение на тази умна система вече близо година следим пътникопотока, знаем коя линия в кои часове е натоварена и коя – не е и се стремим максимално да оптимизиране обществения транспорт, за да е удобен за софиянци и гостите на града. По отношение на тарифната политика, която общинският съвет прие на 21 юли, даваме нови възможности за пътниците и за привличането на нови. Например, с билетите 30+ и 60+ може да се пътува неограничен брой пъти на цената от 1,60 лв. за половин час и съответно за 2,20 лв. за един час. Това е масова практика в големите европейски столици с развит и модерен обществен транспорт, какъвто вече е и софийският.

Освен това въведохме нови стимули за използване на градския транспорт – младежка карта на преференциална цена – за учащи и работещи до 26 години, разсрочено плащане на годишната карта за цялата линия, бял билет, който е безплатен в случай на силно замърсяване на въздуха и др. С приемането на новите правила за пътуване обаче не свършва нашата работа. Трябва да се фокусираме върху повече възможности за закупуване на превозните документи. В момента имаме банкови карти, смарт устройства, възможност за закупуване от сайта и e въпрос на месеци да започне дистрибутирането през различни алтернативни канали – каси на големи супермаркети, вериги за плащания и т.н., за да е по-достъпно зареждането на карти.

Новият отоплителен сезон ще започне само след около два месеца. Подсигурила ли е „Топлофикация София“ необходимите количества газ, така че софиянци да са спокойни, че домовете им ще бъдат топли през зимата?

За съжаление за първа година „Топлофикация София“ няма договор с “Булгаргаз” за доставките за зимата. Миналата седмица кметът Фандъкова е получила уверение от служебния министър на енергетиката, че природен газ за нуждите на София ще има, днес той го потвърди и пред мен. Няма да скрия, че сме притеснени от последното решение на КЕВР за цена на газа от близо 300 лв. за мегаватчас, при положение, че КЕВР одобрява разход от 122 лв. за „Топлофикация“. Цялата разлика остава като загуба за дружеството. Държавната политика от есента на миналата година насам – всички поредни поскъпвания да се прехвърлят на хората или на топлофикациите, е неприемлива.

Важно е да отбележим, че и за гражданите, и за бизнеса това са непосилни цени. Не бива да се увеличава цената на топлинната енергия, защото и това увеличение от юли с 40% е непоносимо за хората.

Надявам се, че със служебното правителство ще намерим правилната формула и ще получим бързи решения на нелеките проблеми с доставки на природен газ.

Новият сезон за Столичния общински съвет започва през септември, какви важни решения предстои да бъдат приети?

За мен най-важен приоритет е пътната безопасност и затова настояваме още отсега политическите партии да заявят подкрепата си за исканията на Националното сдружение на общините със законови промени да се дадат правомощия на общините да глобяват на база записите от камерите за трафик, които имаме – това са хиляди камери в цялата страна, които могат да бъдат използвани като контролиращите на КАТ. Резултатите ще са впечатляващи и бързи. Искаме за превишена скорост, за преминаване на червен светофар и за влизане в забранени улици да можем сами да глобяваме и да събираме глобите в общинските бюджети, за да може да се инвестира в нови камери и мерки за пътна безопасност. Очевидно е, че КАТ нямат достатъчно хора и камери, а нарушителите все по-арогантно правят, каквото си поискат.

Както вече споменах, отново ще внеса още на първото заседание Наредбата за преместваемите обекти, защото регламентирането на поставяне и експлоатация на мобилните съоръжения и рекламни елементи не търпи отлагане.

Ще разгледаме и документа за нискоемисионните зони, като този път очаквам наистина отговорно поведение от страна на колегите общински съветници. Не може заради партийни сметки да бъдат ощетявани здравето и живота на софиянци, които са ни избрали, за да ги представляваме и да решаваме конкретни проблеми на града, а не да си играем на „прецакай другарчето“. Традиционно през есента започва и по-усилената работа по подготовката на финансовата рамка за бюджета на столицата за следващата година. Предизвикателствата пред града ни са много и очаквам отговорност и дисциплина при изготвянето на най-важния документ.

Ще се отразят ли предстоящите предсрочни избори на работата на СОС и в какъв аспект?

Оптимистът в мен се надява да не окажат съществено влияние в атмосферата на общинския съвет, но реалистът знае, че когато дойдат каквито и да било избори – кампанията се пренася и в нашата зала. Вярвам, обаче, че здравословната среда на живот, лесното, бързо и екологично придвижване, качествените услуги с равен достъп, възможностите за спорт и личностно развитие, както и красотата и уюта в градската среда и паркове, за които ежедневно работим, няма да паднат в жертва на предизборната кампания. Животът и развитието на София продължават и след вота, затова не трябва да се разсейваме с политически страсти, а да запретнем ръкави и да свършим максимално много работа. Другото е губене на историческо време за града, което не можем да си позволим.

 

източник https://www.bta.bg/bg/news/bulgaria/regional-news/sofia-grad/314905-nad-pet-mln-patuvaniya-sa-plateni-chrez-novite-elektronni-nachini-za-plashtane-

и още