.
HomeОТ МЕДИИТЕГеорги Георгиев, СОС: Ако КЕВР работеха в социологическа агенция, отдавна щяха да...

Георги Георгиев, СОС: Ако КЕВР работеха в социологическа агенция, отдавна щяха да бъдат уволнени

“КЕВР прогнозира една цена на природния газ. Ако работеха в социологическа агенция или в статистиката, щяха да бъдат отдавна уволнени. При прогнозирана цена на природния газ 115 лева за мегават час, за септември тя е 353. Тоест, имаме 300% разлика между прогноза и реалност. И това е така от 1 година насам – от 150 до 300% са сгрешени сметките в частта колко ще струва природният газ. Целият този дефицит остава за сметка на дружеството. Ние не искаме това да се прехвърля на хората. Този дефицит трябва да бъде покрит от свръхпечалбите от търговията с ток. Не е толкова сложна задачата, вече е правено.”

Това заяви в интервю за БНР председателят на Столичният общински съвет Георги Георгиев. Той е категоричен, че свръпечалбите в енергетиката са ресурс, който може да бъде насочен към покриване на свръхзагубите, така че те да не са за сметка на хората.

И дума не може да става за вдигане на данъците“, настоя Георгиев.

Първата задача – осигуряването на природен газ за София, е почти изпълнена, съобщи Георгиев, който очаква до броени дни подписване на договор с “Булгаргаз”.

Преди началото на новата учебна година Георгиев уточни, че ремонтните дейности приключват и училищата са готови за 15 септември.

“На входа и на изхода на “Топлофикация” регулаторната рамка я определя държавата. За задълженията алармирахме още миналата година. Ръстът на цените на природния газ остава за сметка на хората или на дружеството. Това не може да продължава по този начин”, заяви Георги Георгиев.

Само заради разликата курс купува – курс продава 480 милиона лева са натрупаните задължения “заради бездействието на държавата и липсата на каквито и било компенсации”, подчерта той.

“Има компенсации 25 ст. за литър за горивата, има компенсация за електрическата енергия, а другият основен енергоносител беше изолиран“, коментира Георги Георгиев в предаването “Неделя 150”.

Увеличението от 40% от 1 юли, което предишният председател на КЕВР прокара, тепърва ще се усеща от хората и ще прави трудно поносима и в момента услугата”, допълни той.

6 милиарда евро е необходимата компенсация, която енергийното дружество на Виена търси от държавата заради разликите в цените, даде пример Георгиев.

“Проблемът е един и същ в цяла Европа, не е софийски феномен.”

Общинските финанси са стабилни, благодарение на консевративната политика и на строгата фискална дисциплина. Проблеми с издръжката на общината няма, увери Георги Георгиев. По думите му проблемът е в градския транспорт заради цените на енергоносителите.

“Помощ от държавата не получихме. Получихме щедрия съвет да се вдигне цената на билета.”

Цялото интервю чуйте в звуковия файл.

и още