.
HomeОТ МЕДИИТЕГеорги Георгиев: Искаме КАТ да глобява и през нашите 600 камери, те...

Георги Георгиев: Искаме КАТ да глобява и през нашите 600 камери, те имат само 3

  • Ще направим ново звено и специален софтуер, който чете номерата на автомобилите
  •  За последния месец 10 коли са засечени със същата скорост, с която Семерджиев уби двете момичета, и на същото кръстовище
  • Битката за кметския пост започна отдавна и тя е ожесточена. За мен изборите не са на дневен ред 
  • Всяка събота и неделя ще има безплатни обучения за младите шофьори. Условията са три – да имат книжка, до 10 г. опит и желание
  • Ще ремонтираме 700 хил. кв. м тротоари във всички квартали. Поставяме и още 100 нови спирки на градския транспорт в целия град. Изграждаме буферни паркинги в кварталите, казва в интервю шефът на Столичния общински съвет

 

– Г-н Георгиев, на последната си сесия приехте мерки за пътната безопасност. Ще помогнат ли те в битката срещу войната по пътищата?

– Автомобилите не са оръжия и трябва да спрем да ги използваме като такива. Проблемът са бруталните и фрапантни нарушения на правилата, които остават безнаказани. През тази седмица имах разговор с министъра на вътрешните работи Иван Демерджиев и очертахме няколко общи задачи, за което му благодаря. От наша страна ще инвестираме в още инфраструктура за подобряване на безопасността на пешеходците и превенция. Искам от тях обаче повече патрули, да засилят контрола на натоварените кръстовища и на булевардите, където се провеждат гонки.

– Пилотните радари, които бяха поставени по бул. “Черни връх”, засякоха за 15 дни през септември 2358 шофьори, които са карали с превишена скорост. Рекордът бе 160 км/ч, с колкото караше и Георги Семерджиев. Намаляха ли нарушенията там?

– Смъртта на тези две млади момичета не трябва да се забравя. Данните от нашите радари са изключително притеснителни. Засечени са около 380 автомобила, които са се движили със скорост между 90 и 100 км/ч при ограничение 50 км/ч. Близо 100 души са карали с над 100 км/ч. През изминалия месец на това кръстовище 10 души са карали със скоростта, с която Георги Семерджиев уби двете момичета – между 150 и 160 км/ч. Късно вечер са повечето тежки нарушения и черните рекорди продължават. Проблемът е системен и той не е решен. Контролните органи трябва да предвидят възможност за гражданите за безопасно движение в града. Трябва да опазим огромното мнозинство от хора, които спазват правилата, от малката част, която за мен са бандити на пътя. Говорим за хора, които флагрантно нарушават правилата и стоят безнаказани. Това е причината да започнем тази борба, а и мисия – да направим по-безопасна градската среда. Иначе не само здравето, но и чувството за справедливост в обществото е застрашено и така ерозира доверието в държавността изобщо.

– Как ще успеете?

– Пакетът от близо 20 мерки ще ни помогне. Сред тях е поставянето на радарни табла на още 10 нови локации. Те са мобилни и ще се поставят на конкретно място от два до три месеца. През това време ще изпращаме данните на КАТ. Целта е за шест месеца да обхванем 20 кръстовища и така ще имаме пълната аналитична информация. Предложението ни за купуването на поне 1000 теста за наркотици, които да дарим на МВР, предизвика много дебати в общинския съвет. Те не са единственият начин за контрол – всеки, който не приема показанията от теста, има право да си направи медицинско изследване. Дарените от нас тестове ще са арсенал на пътя, за да може полицията навреме да спира водачите. Отказвам да живея в държава, в която невинни хора губят живота си по безобразен начин заради шепа безнаказани. Това е моята мотивация и като юрист – обществото ни не може да функционира при такъв дефицит на справедливост. Ще осветим пешеходните пътеки. Поставяме и ограничители от ново поколение, каквито вече има при парка “Заимов”, както и на бул. “Дондуков” и други. Повдигнатите пешеходни пътеки, които са естественият начин да спрем бързото шофиране, не могат да бъдат панацея, защото са неприложими по маршрутите на трамваите и при по-големи наклони на пътя. Решението по основните артерии на града с трамвайни трасета са гумени ограничителни полусфери – т.нар. бъмпери, монтирани преди пешеходните пътеки. Тези предпазни средства сега не попадат в наредбата, макар да се използват на входовете на всички бензиностанции. Пешеходните острови са една от най-големите инфраструктурни иновации. Такива са поставени вече на четири места на бул. “Черни връх” и на “Симеоновско шосе”. Те представляват механична преграда, която стеснява платното и така водачите автоматично трябва да намалят, но създават и физическа защита за пешеходците, които могат да спрат в средата и да се огледат. Те са мобилни и се поставят по-лесно. За тях не трябва да се вадят разрешения за строеж, защото иначе процесът отнема месеци.

Предвиждаме и поставянето на още тръбно-решетъчни парапети. Около най-опасните спирки на градския транспорт ще се поставят специални бордюри, които при удар от кола променят траекторията на движение. Не може да обезопасим всички – те са над 2700, но на най-натоварените вече сме възложили да се поставят тези съоръжения. Останалите мерки са светлоотражателните гривни, които вече купихме за 14 хил. първокласници през тази година – тази мярка ще се прилага всяка година занапред.

– Какви ще са мерките за младите шофьори?

– Това е една от най-важните ни задачи, защото младите шофьори са много рискова група и трябва да им помогнем, нормално е да са притеснени на пътя. Това са хора с опит до 10 г. Използваме ноу-хау от големите корпорации в България, които веднъж годишно наемат консултанти за своите професионални шофьори за реагиране при рискови ситуации. До няколко седмици ще стартираме първите обучения на полигон, който ще е паркинг на обществения транспорт. Там всяка събота и неделя ще има обучения. Създаваме място на сайта на общината, където ще може да се регистрират. Условията са три – желание, шофьорска книжка и опит зад волана до 10 г. Това е допълнително обучение за неопитните шофьори и ще е много полезно за тях.

 

– Безплатно ли ще е?

– Да. Моят апел е към всички – към близките и приятелите на младите шофьори, да ги насърчат да се запишат в тези курсове. Няма да забравя, че след като взех книжка, моят баща, който ми даде да шофирам колата ни, за да види как се справям, ми каза: “Сигурен ли си, че имаш книжка, защото по нищо не личи?”

– Поискахте общините да имат право да глобяват при три вида нарушения – минаване на червено, превишена скорост и шофиране в насрещното. Парламентарната група на ГЕРБ-СДС ще ви подкрепи ли за законодателните промени?

– Да, вече работим с групата на ГЕРБ – СДС. Поправката ще даде възможност на общините да налагат глоби за три фрапантни нарушения, но само в случаите, в които не трябва да се вземат контролни точки. Няма да изземаме правомощия на МВР. Те ще налагат глоби за по-сериозните нарушения, но ще могат да го правят и през нашите камери. Това ще е революция. В София КАТ имат само три стационарни камери за скорост, като две от тях са дарени от общината. Столична община има 600 камери, което е 200 пъти повече възможности за безопасно движение. Глобите ще постъпват в общинския бюджет и ще се инвестират само за пътна безопасност. Проблемът с гонките и дрифтовете в кварталите също е огромен. След сигнал до мен ще поставим ограничители на обръщало на градския транспорт в “Дружба 2”, до ул. “Обиколна”, където се правят такива дрифтове и тормозят гражданите от съседните блокове. Основният проблем е липсата на достатъчно екипи от страна на МВР. Уважавам много труда им, но няма да спрем да искаме по-засилен контрол. В Столична община има близо 4000 километра улици, което е 10 пъти магистрала “Тракия”, а те се охраняват от 15 патрулни автомобила. Целта ни е чрез взаимодействие между институциите да се постига резултат в полза на гражданите. Хората това очакват от нас и мисля, че с общи усилия ще успеем.

– Как ще се налагат и събират тези глоби?

– Ще се налагат електронно, както “честитките” от КАТ и сега, и ще се плащат онлайн. Ще обособим специално звено в общината, специален софтуер ще чете номерата на колите. Няма да пестим средства, за да опазим живота на гражданите. Проблемът е промяна на съзнанието при всички, защото не можем да превърнем града в бомбоубежище и на всяко кръстовище да сложим огромни бетонни ограждения.

– Остава година до местните избори, а политическата кампания е факт. На последната сесия кметът Йорданка Фандъкова получи жълто паве от общински съветник. А ДБ видяха вас като кандидат за кметския пост. Вие ли сте изборът на ГЕРБ?

– Критиката на последното заседание бе “много работите и много го показвате в медиите, а това го правите, защото вие ще сте кандидат”. С риск да съм по-груб, им отговорих да вземат да свършат нещо и те, щом в главите им са само избори и само това може да ги мотивира. След 3 години в опозиция трябва да кажат на гражданите и какво реално са постигнали, защото участват в работата на съвета с равни права. Част от тях получават много по-големи заплати от мен като председател от членството им в бордове, каквото аз отказах. И от тях се очаква да допринасят реално в управлението на града, а не само да пишат статуси в социалните мрежи.

 

Въпросът за изборите за мен не е на дневен ред. София си има кмет и тя има много задачи, работим добре заедно. Приемаме общи решения и с много от съвестните общински съветници – често се обединяваме в името на града, въпреки че сме политически опоненти. Битката за кметския пост изглежда ожесточена и започна отдавна, а преди няколко седмици ескалира с акциите на “Спаси София” и “Възраждане”. Първите хвърляха димки пред общината, а другите се опитваха да свалят знамена и какво ли още не. Това не е нормално и адекватно поведение и за двете политически формации. Хората искат конкретни решения и полезни управници, а не дърдорковци. Аз съм адвокат и ценя дебатите, чуждото мнение. В спора се ражда истината, но не и в самоцелните словоизлияния.

– Какви ще са основните задачи до края на мандата?

– Най-важният проект, който стартира, е за обновяването на тротоарите. Общинският съвет си свърши работата и вече 100 млн. лв. финансиране са одобрени от ЕИБ. Добавяме и 20 млн. лева от бюджета и така с инвестиции от 120 млн. лева ще ремонтираме 700 хил. кв.м тротоари във всички квартали. За сравнение – сега годишно се реновират 50-60  хил. кв.м. Продължаваме и с развитието на градския транспорт, изграждаме зарядни станции – до Коледа трябва да са общо 20 нови на паркингите на метрото и на ЦГМ. Ще поставим още 100 нови спирки на градския транспорт в целия град. Изграждаме буферни паркинги в кварталите. Първият ще е в “Надежда” и строителството му вече започна, вторият – в “Слатина” на пазара “Ситняково”. Работим активно и за такива в “Сердика” и “Младост” – приключват вече градоустройствените процедури и обявяваме конкурси за инвеститори за тях до няколко седмици. Повишаването на качеството на въздуха също е приоритет. Само нашата група подкрепи зоните за ниски емисии. Усилено търсим подкрепа сега от друга политическа група в съвета, за да съберем нужните ни гласове за тази непопулярна, но много полезна мярка за ограничаване на най-старите автомобили.

– Защо се стигна до това калпаво редене на жълтите павета. Вече казахте, че “всички по веригата ще понесат отговорност”. Кой ще я поеме, за да не се повтори това и при ремонта на по-големите участъци “Зона 4”, където е и знаковият площад “Александър Невски”?

– Всички сме недоволни от пренареждането. По това няма спор. Ние политиците не редим павета, но пък много обичаме да даваме акъл. Аз лично изисках информация за ремонта. Основната заблуда е, че този ремонт струва 17 млн. лв. Това нескопосано и безобразно подреждане на жълтите павета към момента струва 0 лева на софиянци. По проект преподреждането струва 206 хил. лв. Кметът Фандъкова вече наложи глоба от 100 000 лв. заради счупено цяло паве от работник. Ще направим всичко възможно фирмата да си свърши работата – глоби по Закона за културното наследство, каквато е наложена, неустойки за некачествена работа по договора, глоби на надзора, глоби на инвеститорския контрол в Столична община. Тепърва ще се установява кой е основният проблем в този случай.

Очаквано строителят, проектантът и надзорът си прехвърлят топката, но всеки е отговорен. Популизъм е да се иска прекратяване на договора с фирмата в момента, защото това означава целият център да остане разкопан поне година и загуба на европейските средства. Важно е зоната да се довърши качествено. Безобразно е състоянието в момента на един участък и фирмата ще си плати и понесе отговорността.

– Ще натрупа ли още дългове “Топлофикация-София”, ако няма компенсации за газа?

– Цената на газа падна и ще поемем глътка въздух. Успяхме да направим нещо, което не се е случвало през последните 15 г. – да изчистим задължения към държавата в размер на близо 400 млн. лв. заради активната ни управленска политика. Проблемът с “Топлофикация” няма да бъде решен без промяна на регулаторната рамка. Трябва да има работещ парламент и правителство, за да бъдат направени промени. Големият план е друг – предстои да обявим процедурата за външен инвеститор, за да можем да изградим нови мощности, които да печелят, докато генерират нова чиста еленергия.

Източник 24 часа

и още