Декларация за достъпност

Ние твърдо вярваме, че интернет трябва да бъде достъпен и достъпен за всеки, и се ангажираме да предоставим уебсайт, който е достъпен за възможно най-широка аудитория, независимо от обстоятелствата и способностите.

За да изпълним това, ние се стремим да се придържаме възможно най-стриктно към Насоките 2.1 за достъпност на уеб съдържанието на World Wide Web Consortium (W3C) (WCAG 2.1) на ниво AA. Тези насоки обясняват как да направите уеб съдържанието достъпно за хора с широк спектър от увреждания. Спазването на тези насоки ни помага да гарантираме, че уебсайтът е достъпен за всички хора: слепи хора, хора с двигателни увреждания, зрителни увреждания, когнитивни увреждания и др.

Този уебсайт използва различни технологии, които имат за цел да го направят възможно най-достъпен по всяко време. Ние използваме интерфейс за достъпност, който позволява на лица със специфични увреждания да коригират потребителския интерфейс на уебсайта (потребителски интерфейс) и да го проектират според личните си нужди.

Освен това уебсайтът използва базирано на AI приложение, което работи във фонов режим и постоянно оптимизира нивото си на достъпност. Това приложение коригира HTML кода на уебсайта, адаптира неговата функционалност и поведение за екранни четци, използвани от незрящи потребители, и за функции на клавиатурата, използвани от хора с двигателни увреждания.

Ако сте открили неизправност или имате идеи за подобрение, ще се радваме да чуем от вас. Можете да се свържете с операторите на уебсайта, като използвате следния имейл

Екранен четец и навигация с клавиатура

Нашият уебсайт прилага техниката на атрибутите ARIA (достъпни богати интернет приложения), заедно с различни промени в поведението, за да гарантира, че незрящите потребители, посещаващи с екранни четци, могат да четат, разбират и да се наслаждават на функциите на уебсайта. Веднага щом потребител с екранен четец влезе във вашия сайт, той незабавно получава подкана да влезе в профила на екранния четец, за да може да преглежда и управлява вашия сайт ефективно. Ето как нашият уебсайт покрива някои от най-важните изисквания за екранен четец, заедно с екранни снимки на конзолата с примерни кодове:

Оптимизация на екранен четец: изпълняваме фонов процес, който научава компонентите на уебсайта отгоре надолу, за да гарантира непрекъснато съответствие дори при актуализиране на уебсайта. В този процес предоставяме на екранни четци значими данни, използвайки набора от атрибути ARIA. Например, ние предоставяме точни етикети на формуляри; описания за активни икони (икони за социални медии, икони за търсене, икони за колички и др.); насоки за валидиране за въвеждане на формуляри; роли на елементи като бутони, менюта, модални диалози (изскачащи прозорци) и други. Освен това фоновият процес сканира всички изображения на уебсайта и предоставя точно и смислено описание, базирано на разпознаване на обекти на изображения като ALT (алтернативен текст) таг за изображения, които не са описани. Той също така ще извлече текстове, които са вградени в изображението, използвайки OCR (оптично разпознаване на знаци) технология. За да включат настройките на екранния четец по всяко време, потребителите трябва само да натиснат клавишната комбинация Alt+1. Потребителите на екранен четец също получават автоматични съобщения за включване на режима на екранен четец веднага щом влязат в уебсайта.

Тези настройки са съвместими с всички популярни екранни четци, включително JAWS и NVDA.

Оптимизиране на навигацията на клавиатурата: Процесът на заден план също коригира HTML на уебсайта и добавя различни поведения, използвайки JavaScript код, за да направи уебсайта работещ от клавиатурата. Това включва възможността за навигация в уебсайта с помощта на клавишите Tab и Shift+Tab, работа с падащи менюта с клавишите със стрелки, затварянето им с Esc, бутони за задействане и връзки с помощта на клавиша Enter, навигиране между елементи на радио и поле за отметка с помощта на клавишите със стрелки и попълнете ги с клавиша Spacebar или Enter. Освен това потребителите на клавиатурата ще намерят менюта за бърза навигация и пропускане на съдържание, достъпни по всяко време чрез щракване върху Alt+1 или като първи елементи на сайта, докато навигират с клавиатурата. Процесът във фонов режим също обработва задействаните изскачащи прозорци, като премества фокуса на клавиатурата към тях веднага щом се появят и не позволява на фокуса да се отклони извън него.

Потребителите могат също да използват преки пътища като „M“ (менюта), „H“ (заглавия), „F“ (формуляри), „B“ (бутони) и „G“ (графики), за да прескочат до определени елементи.

Поддържани профили с увреждания в нашия уебсайт

Безопасен режим при епилепсия: този профил позволява на хората с епилепсия да използват уебсайта безопасно, като елиминира риска от припадъци, които са резултат от мигащи или мигащи анимации и рискови цветови комбинации.
Режим за хора с увредено зрение: този режим настройва уебсайта за удобство на потребители със зрителни увреждания като влошено зрение, тунелно зрение, катаракта, глаукома и други.

Режим с когнитивни увреждания: този режим предоставя различни помощни опции, за да помогне на потребителите с когнитивни увреждания като дислексия, аутизъм, CVA и други, да се съсредоточат по-лесно върху основните елементи на уебсайта.
Подходящ за ADHD Mode: този режим помага на потребителите с ADHD и нарушения на неврологичното развитие да четат, разглеждат и фокусират по-лесно основните елементи на уебсайта, като същевременно значително намалява разсейването.
Режим на слепота: този режим конфигурира уебсайта да бъде съвместим с екранни четци като JAWS, NVDA, VoiceOver и TalkBack. Екранният четец е софтуер за незрящи потребители, който се инсталира на компютър и смартфон и уебсайтовете трябва да са съвместими с него.

Профил за навигация с клавиатура (с двигателни увреждания): този профил позволява на хора с двигателни увреждания да работят с уебсайта с помощта на клавиатурата Tab, Shift+Tab и клавишите Enter. Потребителите могат също да използват преки пътища като „M“ (менюта), „H“ (заглавия), „F“ (формуляри), „B“ (бутони) и „G“ (графики), за да прескочат до определени елементи.

Допълнителни корекции на потребителския интерфейс, дизайна и четливостта
Корекции на шрифта – потребителите могат да увеличават и намаляват неговия размер, да променят семейството (типа), да регулират разстоянието, подравняването, височината на реда и др.

Корекции на цвета – потребителите могат да избират различни цветови контрастни профили като светъл, тъмен, обърнат и монохромен. Освен това потребителите могат да разменят цветови схеми на заглавия, текстове и фонове с над 7 различни опции за оцветяване.

Анимации – потребителите с епилепсия могат да спрат всички изпълнявани анимации с едно натискане на бутон. Анимациите, контролирани от интерфейса, включват видеоклипове, GIF файлове и CSS мигащи преходи.

Осветяване на съдържание – потребителите могат да изберат да подчертаят важни елементи като връзки и заглавия. Те могат също така да изберат да подчертават само фокусирани или задържани елементи.

Заглушаване на звука – потребителите със слухови устройства може да изпитат главоболие или други проблеми поради автоматично възпроизвеждане на аудио. Тази опция позволява на потребителите незабавно да заглушат целия уебсайт.

Когнитивни разстройства – ние използваме търсачка, която е свързана с Уикипедия и Уикиречник, позволявайки на хората с когнитивни разстройства да дешифрират значенията на фрази, инициали, жаргон и други.

Допълнителни функции – предоставяме на потребителите опцията да променят цвета и размера на курсора, да използват режим на печат, да активират виртуална клавиатура и много други функции.

Съвместимост с браузър и помощни технологии

Ние се стремим да поддържаме възможно най-широк набор от браузъри и помощни технологии, така че нашите потребители да могат да избират най-подходящите инструменти за тях, с възможно най-малко ограничения. Затова работихме много усилено, за да можем да поддържаме всички основни системи, които съставляват над 95% от потребителския пазарен дял, включително Google Chrome, Mozilla Firefox, Apple Safari, Opera и Microsoft Edge, JAWS и NVDA (екранни четци), както за Windows и за потребители на MAC.

Бележки, коментари и обратна връзка

Въпреки най-добрите ни усилия да позволим на всеки да адаптира уебсайта към своите нужди, все още може да има страници или секции, които не са напълно достъпни, в процес на ставане достъпни или им липсва подходящо технологично решение, което да ги направи достъпни. Все пак ние непрекъснато подобряваме нашата достъпност, добавяме, актуализираме и подобряваме нейните опции и характеристики и разработваме и приемаме нови технологии. Всичко това има за цел да постигне оптимално ниво на достъпност, следвайки технологичния напредък. За всякаква помощ, моля, свържете се с нас.