.
HomeПОЗИЦИЯ102 РЕШЕНИ ПРОБЛЕМА НА ГРАЖДАНИТЕ НА СОФИЯ

102 РЕШЕНИ ПРОБЛЕМА НА ГРАЖДАНИТЕ НА СОФИЯ

Ето моите 102 причини да гласувате за общински съветници за листата на ГЕРБ-СДС с номер 76 и с преференция 102 за мен.

Не 102 обещания, а 102 вече изпълнени задачи. Ще продължим с още по-високо темпо да работим за гражданите на София. Не на думи, а с дела – като тези 102.

Купуването и продаването на гласове е престъпление!

102 РЕШЕНИ ПРОБЛЕМА

НА ГРАЖДАНИТЕ НА

СОФИЯ

 

 

ТРАНСПОРТЪТ В СОФИЯ

 1. Разширение на трети метродиаметър

 • Осигурихме 195,5 млн. евро за разширението на третата линия на метрото. Нови 6 километра и 6 метростанции – от „Слатина“ до Цариградско шосе. С тези пари ще купим и новите метровлакове. Правим го ние, защото правителството на ПП премахна от Плана за възстановяване и устойчивост готовия ни проект за разширението на метрото през “Слатина”.

 1. Бъдещето на метрото в София

 • Приехме градоустройствени решения, предвиждащи бъдещото разширение на метрото – от Слатинското трасе до Окръжна болница – 3- ти метродиаметър; Люлин – продължение към Околовръстното по Царица Йоана (1-ви метродиаметър ); изграждане на нова станция до обеля (гара Обеля).

 1. Изграждане на вътрешните градски рингове

 • Обезпечихме финансиране от 60 млн. евро за изграждане на 9 от основните улици и булеварди – „Копенхаген“, „Филип Кутев“, „Ломско шосе“, „Царица Йоанна“ (Тунел Люлин), „Васил Левски“ (Тунел на НДК),„Рожен“ и трамвайната линия по бул. „Александър Стамболийски“.

 1. Сигнали за неработещи асансьори

 • Подобрихме връзката с гражданите за подаване на сигнали за неработещи асансьори в метрото. Възстановихме двата в метростанция Сердика – при ЦУМ и хотел “Балкан”. Изградихме видеонаблюдение, за да ги опазим от вандали.

 1. Зарядни станции за електрически автомобили

 • Изградихме 48 нови зарядни станции за електрически автомобили – 8 на паркинга при метростанция „Стадион Васил Левски“, 4 на малкия паркинг при НДК, 2 при Бизнес парка, 2 при метростанция „Дж. Баучер“, както и 32 в новия квартален паркинг в район „Надежда“.

 1. Звуково и визуално известяване в градския транспорт

 • За хората с увреден слух и зрение въведохме първите устройства за визуална и звукова информация за пътниците в наземния градски транспорт. Монтирани са в 45 превозни средства в наземния градския транспорт по линиите 280, 76, 213, 83, 11, както и в 15 мотриси по трамвайни линии 20 и 22.

 1. По-бързи ученически автобуси

 • Отворихме BUS лентите за движение на училищни автобуси. Безпрепятственото движение на 150 училищни автобуса намалява с 20% времето за пътуване на над 2 000 деца.

 1. Транспорт до Витоша

 • Пуснахме в движение до Витоша 6 туристически автобуса с най-висок екологичен стандарт – ЕВРО 6. Всеки от тях разполага и с багажници за колела.

ПЪТНАТА БЕЗОПАСНОСТ В СОФИЯ

 1. Контрол на скоростта с общинските камери

  • С екипа ми подготвихме законопроект, който беше приет на първо четене от парламента. С него се дава възможност на Пътна полиция да контролира скоростта по улиците чрез общинските камери и да налага санкции.

 1. Мерки за пътна безопасност

 • Заедно с екип от експерти изработихме пакет от конкретни решения, които бяха приети с единодушие от всички политически партии в общинския съвет и вече се прилагат.

 1. Светлоотразителни гривни за всички първокласници

  • Въведохме традиция всяка година на първия учебен ден да даряваме 14 000 светлоотразителни гривни за всички първокласници в софийските училища. За да станат децата по-видими за шофьорите на пътя.

 1. Обучение за млади шофьори

  • Организираме безплатно теоретично и практическо обучение за млади шофьори с по-малко от 10 г. опит зад волана. Екипът ни от професионалисти вече обучи над 280 водачи.

 1. Ограничители на скоростта

  • Започнахме да поставяме нови ограничители на скоростта по улиците. На места е невъзможно да повдигнем пешеходните пътеки. Затова полагаме гумени полусфери пред тях.

 1. Табла за скорост

  • Поставихме 32 мобилни радарни табла за измерване на скоростта в целия град. Те събират данни за това колко коли и с каква скорост преминават. Данните изпращаме на Пътна полиция, за да знаят къде и кога стават най-много нарушения и да осигурят патрули на проблемните места.

 1. Иновативна червена маркировка

  • Поставяме нов тип червена маркировка с по-добро сцепление преди пешеходни пътеки около училища и детски градини. Така автомобилите спират по-бързо, а пешеходците са по-защитени.

 2. Пешеходни острови

  • Продължаваме с изграждането на пешеходни острови по средата на натоварени улици и булеварди из целия град. Те стесняват пътното платно, а това кара шофьорите да намаляват скоростта.

 1. Камери за скорост

  • Дарихме на Пътна полиция 5 радарни камери за контрол на скоростта.

ЗЕЛЕНА И ЧИСТА СОФИЯ

 1. За по-чист въздух обособихме зони с ниски емисии на замърсяване

 • От 01.12.2023 г. се ограничава движението на най-замърсяващите автомобили с първа екокатегория в историческия център на София. Забраната важи за зимните месеци – от началото на декември до края на февруари. Създава се и по-голяма зона в по-широкия градски център, където забраната за движение на замърсяващите автомобили влиза в сила от 1 декември 2025 г.

 • От 2025 г. се ограничава използването на дърва и въглища за отопление в 9 централни района – Средец, Красно село, Изгрев, Илинден, Студентски, Оборище, Възраждане, Лозенец, Триадица, където има изградено централно отопление.

 • Успяхме да подменим безплатно стари печки на дърва и въглища с над

13 000 нови отоплителни уреди – климатици и уреди на пелети. Ще продължим да го правим, вече има осигурено финансиране.

 1. Контрол върху строителството

 • След моя намеса спряхме 2 строежа заради нарушения в районите “Възраждане” пред бл. 18 и в “Овча купел” при бл. 29. Във “Възраждане” бе спряно строителството на нова сграда с площ от над 7 000 кв. м. в близост до домовете на гражданите, а в “Овча купел” – строежът на 7- етажна сграда с над 3 600 кв. м. разгъната застроена площ. Подадох и сигнали в прокуратурата за проверка на издадените разрешения за строеж.

 1. Междублокови пространства

 • След решение на Столичния общински съвет и подкрепа от всички политически партии спасихме от застрояване 11 дка междублокови пространства в “Младост”, които бяха частна собственост и предвидени за жилищни сгради с 33 хил. кв. м. разгъната застроена площ. Спасените терени остават общинска собственост и са предназначени за озеленяване и детски площадки.

 1. Зелени площи

 • Предотвратихме застрояването на 60 дка зелени площи в “Овча купел”, върху които можеше да се построят жилищни сгради със 150 хил. кв. м. разгъната застроена площ. Столична община придоби терените с решение на Общинския съвет и това е първото по рода си градоустройствено планиране от такъв мащаб в страната.

 1. Парк в Младост

 • Отпуснахме средства в размер на 1 600 000 лв. за изграждането на нов парк в “Младост 3”. Ще се изгради изцяло нова алейна мрежа, детски площадки, зона за събития, спортни съоръжения, пейки, осветление, видеонаблюдение и озеленяване.

 1. Зелен коридор

 • Започнахме изграждането на зелен коридор, който представлява пешеходна връзка в район „Надежда“, свързваща парк “Надежда” и Северния парк. Тя е с дължина от 2,5 км и площ от 7 300 кв. м.

 1. Градинка вместо блок

 • Това беше най-трудният ми казус като юрист в Общинския съвет. След 4 месеца протести на граждани срещу строеж пред бл. 101 в ж.к. “Мусагеница” водих тежки преговори със собственика на частния терен и така защитихме обществения интерес.

 • Успяхме да предотвратим застрояването на градинката като по този начин теренът от над 1 600 кв. м. остава зелена площ. Инвеститорът получи друг равностоен терен, далеч от жилищни сгради.

 1. Опазване на дърветата

 • След недопустимата сеч в Борисовата градина променихме правилата, за да не може собственикът на терен да избягва контрола на общината като сам произволно определя дата на премахване на дървета. Така затегнахме контрола върху отсичането на дървета.

 • Изрично записахме, че отсичането на дървета в града може да става само след влизане в сила и на разрешението за строеж, а не както досега сечта да разчиства терена преди да е сигурно, че ще се строи на него.

 1. Посадихме 33 секвои на мястото на една

 • След отравянето на емблематичната секвоя в район „Овча купел“, засадихме нови 33 секвои в квартала.

ГРИЖА ЗА ХОРАТА НА СОФИЯ

 1. Правна клиника

 • Създадохме първата в страната Правна клиника за безплатна адвокатска помощ за пострадали от домашно насилие. Вече 110 жени получиха адвокатски услуги по Закона за защита от домашното насилие.

 1. Защитено жилище

 • Отворихме още едно защитено жилище за настаняване на пострадали от домашно насилие. Там жени от цялата страна вече получават закрила, подслон и подкрепа за тях и децата им напълно безплатно.

 1. Превенция на домашно насилие

 • Проведохме обучения и беседи с над 600 общински служители за проблемите на домашното насилие с психолози.

 1. Дефибрилатори

 • Оборудваме с общо 26 дефибрилатора най-натоварените метростанции, градската художествена галерия и аварийната служба на общината. Обучихме и стотици служители на метрото и Столична община за работа с тях.

 1. GPS устройства за хора с деменция

 • Разкрихме нова социална услуга за подкрепа на хора с деменция и Алцхаймер и техните семейства. Вече сме предоставили над 70 модерни GPS устройства с функция за принудително обаждане и определяне на

„безопасна зона“. След случая с изчезналия Сашко от Перник направихме услугата достъпна и за деца и младежи със специални образователни потребности. Както устройствата, така и месечните такси към мобилните оператори са изцяло за сметка на общинския бюджет.

 1. Психологическа подкрепа на пациентите и техните близки в общинските болници

 • Организирахме безплатна психологическа помощ за хората с онкологични заболявания и техните близки в общинските болници. Вече над 2 000 души са получили подкрепа от назначените от нас психолози.

 1. Програма за специалните деца на София

 • През 2022 г. създадохме първата в страната програма за интеграция на деца със синдром на Даун и деца със специални образователни потребности. По нея подпомагаме десетки инициативи на родители и неправителствени организации, които работят с деца с предизвикателства в развитието.

 • Осигурихме 50% повече средства в общинския бюджет за 2023 г. за интеграция на деца със специални образователни потребности и той вече е 300 000 лв.

 1. Спорт за всички

 • С решение на Общинския съвет отворихме спортни обекти за безплатно ползване за деца със Синдром на Даун и други предизвикателства в развитието.

 1. Курсове за професионални умения и интеграция

 • Проведохме обучения за професионални умения за намиране на работа за младежи със специални образователни потребности. Организирахме и занимания по приготвяне на храна и градинарство, курсове по изобразително изкуство за деца и младежи с интелектуални затруднения.

 1. „Филми за достоен живот“

 • Направихме първия кинофестивал за хората със Синдром на Даун. Прожектирахме поредица от „Филми за достоен живот“ пред стотици хора, за да ги запознаем с трудностите в живота на хората с различни потребности.

 1. Адаптирана физическа активност

 • Организирахме адаптирани занимания по плуване, ски, бадминтон и спортен зимен лагер за деца и младежи с интелектуални затруднения.

 1. Обучения на учители

 • Проведохме обучение за учители от детските градини за подобряване на работата им с децата с интелектуални затруднения.

 1. Разпознаване на гръбначни изкривявания

 • Започнахме кампания за ранно разпознаване на гръбначни изкривявания в училищата. Обучени са над 400 учители по физическо възпитание в над 200 училища, които вече могат да обърнат внимание на родителите на деца с риск от подобни проблеми.

 1. Пенсионерски клубове

 • Разкрихме 4 нови пенсионерски клуба – в районите „Красно село“, „Панчарево“, „Овча купел“ и отпуснахме 150 хил. лв. за ремонт на пенсионерските клубове в града.

 

ДИГИТАЛНА И МОДЕРНА СОФИЯ

 1. Дигитална революция в градския транспорт

 • Направихме възможно безконтактното разплащане с банкови карти в градския транспорт, както и купуването на билет чрез телефон, смарт часовници и мобилни приложения. Благодарение на това вече са продадени 23 млн. електронни билета и са спестени над 4 тона хартия. Спестихме и близо 3 млн. лв. на гражданите чрез по-изгодно таксуване при пътуване няколко пъти с банкова карта в рамките на 24 часа.

 1. Нова тарифна политика

 • Въведохме билети за пътуване според изминатото разстояние – 30+ и 60+, с възможности за неограничено прекачване в рамките на 30, респ. 60 минути.

 • Въведена е и автоматичната карта с агрегация при плащане с банкова карта, с която при две или повече пътувания в рамките на деня, пътникът се таксува с цената на дневната карта, независимо от броя на последващите пътувания.

 1. Онлайн плащане на винетен стикер за синя и зелена зона за паркиране

 • Въведохме нова дигитална услуга за онлайн заявяване, плащане и получаване на винетен стикер за локално платено паркиране в синя и зелена зона без да трябва да се посещава изобщо офис на ЦГМ. Така се спестява време на около 35 000 граждани, живеещи в тези зони, както и над 180 000 листа хартия.

 1. Онлайн смяна на адрес

 • Въведохме електронна услуга за смяна на настояща адресна регистрация в София.

 1. Дигитализация на процесите в Направление “Архитектура и градоустройство”

 • Помогнахме на главния архитект и Направление „Архитектура и градоустройство“ за дигитализация на дейността им. Вече над 420 000 документи са дигитализирани, а гражданите могат да използват 17 електронни услуги. За да намалеят още повече опашките и бумащината обаче ни очаква още много работа в общинския съвет.

 1. Стикер за електрически автомобили

 • Премахнахме изискването за винетен стикер за безплатно паркиране на електромобили и то вече е само по регистрационен номер. Така се улесняват собствениците на около 4 000 електромобила.

СПОРТЪТ В СОФИЯ

 1. Спортни обекти

 • Приехме програма за изграждане на спортни обекти съвместно със спортни клубове и федерации. В София вече се работи по 5 модерни спортни комплекса върху предоставени след конкурс общински терени. В тях има гарантирани общо 200 безплатни часа месечно за спорт за деца и възрастни.

 1. Футболно игрище в Люлин

 • Във втори микрорайон в “Люлин” беше обновен футболен терен с изкуствена настилка от най-висок клас по стандартите на УЕФА. Новото игрище вече може да се ползва безплатно 20 часа седмично от ученици и 8 часа от възрастни.

 1. Нова зала за гимнастика в Лозенец

 • Сключихме договор на мястото на недовършения салон на 21 СУ „Христо Ботев“ да бъде изградена нова многофункционална сграда за спортна гимнастика. Инвеститор там е спортният клуб на гимнастика Йордан Йовчев „Стрийт уъркаут България“, като вече приключи подготовката на архитектурния проект. Залата ще се ползва безплатно от граждани минимум 20 часа седмично.

 1. Обновяване на стадиона в Горубляне

 • В сила е решение на Столичния общински съвет, което предвижда цялостно обновяване на стадиона в Горубляне от Българска асоциация по мини футбол. Новото спортно съоръжение ще разполага с 4 игрища за мини футбол с подвижни прегради, при премахването на които теренът става стандартен. Ще бъдат изградени паркинг, детска площадка и уреди за стрийт фитнес. Предвиждат се 20 часа седмично безплатно ползване на съоръженията от ученици и възрастни.

 1. Спортен комплекс в Люлин

 • В шести микрорайон в Люлин се изгражда спортен комплекс, който включва 3 тенис корта и 3 футболни игрища на малки врати. Инвеститор е „Спортен клуб Витоша спорт 2015“. Гарантирани са 16 часа седмично за безплатно ползване на обекта за ученици и възрастни и 8 часа месечно за младежи с различен социален статус. Наскоро лично проверих изпълнението на проекта – ще бъде готов до Коледа.

 1. Многофункционална зала Слатина

 • С решение на Общинския съвет предоставихме терен на баскетболния клуб с най-голяма детско-юношеска школа – спортен клуб “БУБА баскетбол”. Инвестицията за изграждането е за над 13 млн. лв., което я превръща в най-големия общински спортен проект в София. Съоръжението е с площ от близо 7 000 кв.м., като освен 2 баскетболни игрища на закрито включва 4 игрища за скуош, 3 многофункционални игрища на открито, комбиниращи баскетбол, волейбол и футбол, модерна фитнес зала и няколко по-малки зали за други спортове. Договорът ни със спортния клуб предвижда 20 часа седмично безплатно ползване на залата от ученици и възрастни и близо 100 часа седмично безплатно ползване на съоръженията на открито.

 1. Скейтпарк

 • Осигурихме финансиране и напредва изграждането на модерно съоръжение на площ от 910 кв. м. в Северния парк. Проектът съчетава две от дисциплините в скейтборда – „стрийт“ секция, която имитира карането в градска среда и “пул” – която наподобява карането в празни басейни.

 1. Управление на спортните съоръжения

 • Предоставихме на спортните клубове право да инвестират и стопанисват стадионите в с. Мировяне, Филиповци, с. Кубратово, с. Житен, както и спортна площадка в кв. Кумарица, Нови Искър. В замяна задължихме клубовете да предоставят на гражданите безплатен достъп до спортните съоръжения.

ГРИЖАТА КАТО ДОБРИ СТОПАНИ НА СОФИЯ

 1. Строг контрол върху шефовете на общинските дружества

 • Приехме нова наредба за общинските фирми, с която значително увеличихме изискванията към бордовете им. Ограничихме възможностите за еднолични решения в големите дружества, за да затегнем контрола и да предотвратим потенциални злоупотреби.

 1. Затегнахме контрола при сделки на Общината

 • С колегите ми от Комисията по финанси и бюджет преразгледахме оценките по над 120 предложения за сделки на районни кметове от всички политически партии. По този начин в общинския бюджет са постъпили над 4,5 млн. лв. повече от предвиденото.

 1. Банята в Банкя отвори врати

 • Създадохме успешен модел на управление на банята в Банкя. Тя отвори врати след пълното ѝ реновиране през есента на 2022 г. Освен реставрацията ѝ като един от архитектурните символи на стара София тя вече функционира и като съвременен спа център. За изминалата година е посетена от над 42 000 души.

 1. Банята в Овча купел

 • Започнахме реставрацията на банята в „Овча купел”, която ще приключи догодина. Тя е паметник на културата и е един от най-важните обекти от архитектурното наследство на София. Банята е с площ 5 000 кв. м., има 2 големи басейна, 3 корпуса и спа център.

 1. Разсрочване на задълженията към Топлофикация

 • Въведохме нови начини за разсрочване на задълженията към „Топлофикация София“ ЕАД за най-уязвимите граждани. Така хората с финансови затруднения или здравословни проблеми вече могат да изплащат задълженията си към Топлофикация по облекчен погасителен план и на по-малки вноски. Накратко: вместо да плащат авансово поне една трета от дълга си наведнъж, вече определени категории затруднени граждани могат да разсрочват задълженията си от 6 месеца до 3 години.

 1. Цветен пазар

 • Създадохме Цветен пазар в „Подуяне“. Така борсата за цветя беше преместена от пазара „Димитър Петков“ на новата си локация – между ул. “Безименна” и ул. “Цар Симеон”, за да отговаря на потребностите на всички производители и търговци на цветя.

 1. Пазар на „Черни връх“

 • Обновихме пазара на РУМ на бул. „Черни връх“. След като премахнахме незаконните преместваеми обекти, преустроихме знаковото за квартала място и жителите му вече могат да напазаруват от чисти и добре поддържани пазарни маси.

 1. Крачка по-близо към възстановяването на Княжевския лифт и Драгалевския лифт

 • С решение на Общинския съвет осигурихме средства за международна експертиза за възстановяване на Княжевския лифт от страна на една от най-големите френски компании за изграждане на лифтове. Водещите специалисти потвърдиха позицията ни, че лифтът може да бъде възстановен по сегашното трасе. Фирмата собственик обжалваше всяко наше действие в съда и забави процеса с години.

 • Главният архитект издаде заповеди за възстановяването на Княжевския и Драгалевския лифт, но техните собственици отново ги обжалват в съда. Предстои да се произнесе последната съдебна инстанция.

 1. Грижа за паметници на културата

 • След сигнал от граждани, внесохме предложение за опазване на сграда – паметник на културата и я предоставихме на Столична община за социални и културни дейности. Емблематичната къща на ул. “Иван Вазов”

№ 5 предстои да бъде реставрирана, за да върне своя блясък като едно от архитектурните бижута на града.

 1. Асансьор за достъп до градския транспорт

 • Осигурихме 600 000 лева за изграждане на асансьор в кв. Манастирски ливади – Запад при обръщалото на трамваи 7 и 27, защото на това място липсваше инфраструктура, осигуряваща достъп на инвалиди и родители с детски колички. Вече е издадено разрешение за строеж и предстои избор на изпълнител за изграждането на обекта.

 1. Коледни базари

 • За създаване на истинско празнично настроение в целия град, за първи път през 2022 г. обособихме 10 тематични базара за Коледа. Те създават коледно настроение и предлагат богата културна програма: филмови прожекции, концерти, ателиета за съвременно и приложно изкуство, вкусни храни и традиционни напитки от местни производители, както и благотворителни каузи, насочени към подкрепа на хора в неравностойно положение.

 1. Леден парк

 • Открихме първия в страната Леден парк в Княжеската градина. Това е най-голямата на Балканите зимна пързалка, която Столична община реализира по модела на Виена. Целият парк е 7000 кв.м., а ледената площ е 3 600 кв.м. Осигурихме безплатни часове с достъп на деца и ученици като през миналата година е посетена от над 10 000 ученици.

 1. Фестивал на светлините ЛУНАР

 • София заблестя през нощта в двете поредни издания на единствения по рода си международен фестивал на светлините LUNAR. Десетки сгради бяха осветени с 3D мапинг инсталации и така създадохме празнична емоция за гражданите и гостите на града. Всяко от двете издания на събитието бе посетено от над 500 000 души. За мен беше чест да съм патрон на фестивала и да помогнем с екипа ми за неговата организация на талантите от MP Studio.

 1. Цени на общинските жилища

 • Увеличихме цените на подлежащите на продажба общински жилища. Постъпилите средства вече се използват за ремонт и поддържане на съществуващите общински жилища. Една трета от приходите от средствата се връщат в съответния район за изграждане на социална инфраструктура, като детски площадки, спортни площадки и др.

 

ПОДРЕДЕНА СОФИЯ

 1. По-строг контрол на преместваемите обекти

 • Въведохме нови правила за преместваемите обекти, с които забранихме висящите кабели, за да направим града ни по-безопасен.

 • В резултат на работата ни вече са премахнати над 450 незаконни преместваеми обекта в София. А през миналата година 1 300 незаконни гаражни клетки в кварталите бяха премахнати.

 1. Правила за електрически тротинетки

 • Поради зачестилите инциденти и пострадали пешеходци въведохме нови правила за движението и паркирането на електрическите тротинетки в града.

 • Ограничихме автоматично настройките за движението им в паркове и пешеходни пространства до 5 км/ч и обозначихме 70 места за тяхното паркиране. Така софтуерно ограничихме над 2 000 тротинетки под наем.

 1. Забрана на фойерверките

 • Безразборните гърмежи причиняват неудобство на много хора, особено със заболявания и малки деца. Животните също страдат. Затова забранихме употребата на фойерверки освен след изрично разрешение, издадено от районната администрация. Изключение е предвидено само на новогодишните празници. Организирахме кампанията „Да посрещнем празниците с любов, а не с гърмежи“, а идеята ми беше насочена именно към вредите за домашните любимци.

 1. Клиника за “Четири лапи”

 • Дадохме възможност на фондация “Четири лапи” да продължи дейността си във ветеринарно-медицинската клиника в Банкя. Предоставихме безвъзмездно сграда, където да продължат да защитават общата ни кауза за грижа за животните.

 1. Стандарти за градска среда

 • Наложихме правила, по които ще се изпълняват настилките и всички елементи на пешеходните пространства в София. Стандартът дава насоки за избора на материали и начина на прилагането им при ремонт на съществуващи и изграждането на нови настилки, оформянето на бордюри, решетки за отводняване, указания за засаждане на растения, улични табели и др. Това е начинът да няма “ремонт на ремонта” – ясни правила и безкомпромисен контрол за спазването им.

 1. Контрол върху строителната техника

 • Затегнахме контрола върху строителната техника и вече има глоби до 50 000 лв. за фирми, които извършват нарушения като това да не са почистени гумите на камионите, запрашаващи улиците и замърсяващи въздуха, който дишаме. Налагаме глоби и за струпване на строителни отпадъци, отвеждане на отпадни води и извършване на дейности на обекти без спазване на мерките за безопасност.

 1. По-добра координация при извършване на ремонтни дейности

 • За да не се разкопават безразборно улиците за различни ремонти, приехме промени, с които се координират годишните планови ремонти на Столична община и експлоатационните дружества (Софийска вода, Топлофикация и т.н.), като необходимите ремонтни дейности да бъдат извършвани съгласувано. Въведохме ясен механизъм за предварителна комуникация и при аварийни ремонти.

 • Създаваме и електронен регистър с информация за планови и аварийни строителни работи на територията на общината.

 1. Свободно рисуване на графити

 • Много е важно да разграничим вандализма от изкуството. Гордеем се с нашите талантливи графити артисти и подкрепяме още по-силно тяхното развитие. Затова определихме пространства за изграждане на стени за свободно изобразяване на графити в целия град: под “Моста Чавдар”, подлезите на естакадата около гара “Подуяне” по протежение на бул. “Ботевградско шосе”, свободна стена в Южен парк 2 до ОКИ “Топлоцентрала” и свободна стена в парк “Студентски“. Първите две пространства вече са готови.

 1. Почистване на графити

 • Създадохме нова програма за почистване на графити по красивите сгради, за да ги покажем в целия им блясък.

 • Започна мащабно почистване на надраскани фасади, места, обекти и елементи на градското обзавеждане – като начало историческата част на София, в която има много единични и групови паметници на културата и е притегателен туристически център. Програмата ще бъде постепенно разширявана, за да бъдат обхванати още зони от територията на Столичната община. Почистват се и частни сгради при подадени сигнали в Столичния инспекторат и след изричното искане от страна на живущите. Към настоящия момент сме почистили 10 жилищни сгради в центъра, а подадените заявления от етажни собствености са над 20.

 1. Изкуство по фасадите на сградите

 • Приехме правила и улеснихме процедурата за изрисуване на фасада на сграда от графити артисти. Вече виждаме красиви стенописи на жилищни сгради като тази на ул. “Гурко” и на фасадата на 126 ОУ “Петко Ю. Тодоров”.

 1. Графити фестивал

 • Проведохме първия графити фестивал за млади творци на първото свободно пространство за рисуване под моста „Чавдар“.

 

ДОСТЪПНА СОФИЯ

 1. Ремонт и изграждане на тротоари

 • Създадохме първата програма за изграждане и реновиране на тротоари. Осигурихме 120 млн лв., за да изградим близо 700 000 кв. м. тротоари. Инвестираме 14 пъти повече средства за изграждане на тротоарни настилки из целия град. Програмата е и стъпка към децентрализация, тъй като една трета от средствата се инвестират пряко от районните кметове. За първите месеци от изпълнението на програмата са обновени над 150 хил. кв. м. нови тротоари в цялата община.

 1. Програма за изграждане на паркинги в кварталите

 • По мое предложение създадохме общинска програма за изграждане на паркинги с общински инвестиции и публично-частно партньорство. Така вече в кварталите се строят модерни многоетажни съоръжения.

 1. Квартален паркинг в Надежда

 • Построихме първия многоетажен квартален паркинг с 310 паркоместа. Съоръжението е на 4 нива, с голяма зелена площ. Предвидени са 14 места за хора в неравностойно положение и 32 с възможност за зареждане на електромобили.

 1. Паркинг Младост

 • Подготвихме процедура за изграждане на нов обществен паркинг с 229 паркоместа близо до метростанция „Младост“ 3. Там ще бъдат поставени и зарядни станции за електромобили.

 1. Паркинг Ситняково

 • Започна строителството на нов етажен надземен паркинг за близо 160 автомобила в район “Слатина”. Паркингът ще бъде на 5 нива. Проектът предвижда да бъдат изградени на последното ниво (ниво 5) спортен комплекс със спортно игрище с размер 20х40 метра, 2 зали за фитнес и две съблекални. Предвидени са и 16 паркоместа със зарядни станции за електромобили.

 1. Паркинг Сребърна

 • Върху общинския терен на Пазари Изток ЕАД на ул. Сребърна вместо да се строи жилищна сграда, гражданите поискаха малък квартален паркинг. Обещахме и го изпълнихме. Той вече е готов.

 1. Навеси на спирки на градския транспорт

 • Възложихме обновяването на 115 спирки на градския транспорт в София. Над 70 са вече издадените разрешения за поставяне на новите навеси, предстои техният монтаж из целия град.

 1. ДоброДЕТЕлите на София

 • Поканих бизнесa на София да се включи в личната ми инициатива

„ДоброДЕТЕлите на София“. Само за 3 месеца успяхме да привлечем над 800 000 лв. частни дарения за инвестиции в детски площадки в квартали, избрани от дарителите. Доверието на големите компании, които създават хиляди работни места в града, е ясна оценка за работата ни.

 1. Програма за изграждане на детски площадки

 • Направихме най-големите инвестиции в детски площадки като предвидихме 5 млн. лв. в общинския бюджет за обновяването на 150 детски площадки. Парите са осигурени на всички районни кметове, които отговарят за изпълнението.

 1. Стадион Българска армия

 • Защитихме проекта за реконструкция и обновяване на стадион

„Българска армия“. Заедно с това върнахме 40 дка от Борисовата градина на софиянци. Пространството пред стадиона с площ от 23 дка ще се присъедини към “Борисовата градина” и собствеността на столичани. Това стана възможно с нашата подкрепа и гласуване в комисията по екология в общинския съвет. Заседанието ни бе гледано от хиляди запалянковци на “червените” и подобри рекорда ни за интерес от граждани към нашата дейност.

КРИЗИТЕ, КОИТО ПРЕОДОЛЯХМЕ В СОФИЯ

 1. Подкрепа за бизнеса по време на COVID-19

 • С няколко решения на общинския съвет осигурихме подкрепа за бизнеса в столицата в размер на над 7 000 000 лв. по време на пандемията от COVID-19. Освободихме от общински наеми засегнати от кризата фирми, наематели на общински пазари и на търговски обекти в подлезите, както и от такса „тротоарно право“. Тези 7 млн. лева останаха в засегнатите от кризата малки предприятия. Наред с това създадохме и програма за социални и икономически иновации.

 1. Улесняване на бизнеса

 • Намалихме регулациите и административните изисквания за бизнеса в София – опростихме процедури и намалихме броя на изискуемите документи.

 1. Подкрепа за бизнеса

 • Създадохме чрез общинския гаранционен фонд за малки и средни предприятия нов инструмент за подкрепа за заеми на малки предприятия по време на COVID-19. Издадохме гаранции за 73 фирми в размер на над 5 000 000 лева.

 1. Осигурихме работата на градския транспорт по време на COVID-19

 • Правителството на Кирил Петков отказа да подпомогне обществения транспорт в цялата страна въпреки намаления брой пътуващи по време на COVID-19 и увеличението с над 300% на цените на горивата и електроенергията.

 • Не рискувахме здравето на хората и не допуснахме разреждане на линии. Направихме го с пренасочване на средства от други проекти в бюджета, което пък забави тяхното изпълнение.

 • С кмета Фандъкова защитавахме необходимостта от подкрепа за всички общини в Народното събрание. След тежки дебати и битка с популизма успяхме да убедим част от народните представители, но не и тези от ПП и ДБ, които така и не гласуваха в подкрепа на общините от които са избрани.

 1. Технологично обновяване на Топлофикация София

 • Приехме план за технологично обновяване на „Топлофикация София“ ЕАД, подготвен от водеща международна консултантска компания. Той предвижда пълна модернизация на производствените мощности и обновяването на оборудването, за да бъде стабилизирано предприятието. Предстои провеждането на конкурс за избор на международен инвеститор.

 • След тежки преговори погасихме чрез споразумения с държавата задължения на Топлофикация София от 680 млн. лв. Това е най- мащабната мярка за оздравяване на дружеството.

КУЛТУРАТА В СОФИЯ

 1. Възстановяване на паметника на Първи и шести пехотен полк

 • Приехме решение за възстановяване на паметника на Първи и шести пехотен полк в пространството пред НДК.

 1. Отдаване на почит към героите на България

 • Разрешихме поставянето на паметник на видния революционер, политик, журналист и писател Захари Стоянов в градинката зад Народното събрание.

 • Разрешихме поставянето на паметник на генерал Владимир Вазов в район „Подуяне“ на едноименния булевард.

 • Разрешихме поставянето на паметник на цар Борис III Освободител в началото на Борисовата градина, за огромния му принос за страната.

 • Разрешихме поставянето на паметник на Кольо Фичето в район „Младост“.

 1. Предоставяне на български знамена по случай 3 март

 • Общинският съвет прие идеята ми да подарим 625 български знамена на всички училища, детски градини и ясли в София по случай националния празник 3 март. Националното ни знаме е символ, който ни кара да се гордеем, че сме българи, и затова е важно да се развява пред всяко българско училище.

 1. Грижа за православни храмове

 • Осигурихме 190 хил. лв. за реставрация на 6 храма и манастири през 2023 г.

 • Осигурихме средства за изграждането на храм „Свети Серафим Софийски Чудотворец“ в район Надежда.

 • позволихме построяване на храм „Св. Патриарх Евтимий Търновски“ в район Люлин.

 • Одобрихме построяването на магерница и обредни зали към най-голямата църква в район Младост – храм „Рождество Христово“.

 • Одобрихме построяването на нов храм „Възкресение Христово“ в кв. Курило, район Нови Искър.

 • Предвидихме средства в бюджета за 2023 г. за основен ремонт на покрива на църквата в с. Челопечене.

 1. Грижа за читалища и кина

 • Осигурихме средства за реставрация и основен ремонт на читалището в кв. Славовци, район Нови Искър.

 • Осигурихме средства за ремонт на покрива и реставрация на екрана на Кино Влайкова.

 1. Опазване на родовата ни памет:

– Улица „Сашо Костов“

 • Именувахме улица на видния футболист от ФК Левски – Сашо Костов в район Студентски.

  • Улица „Живко Сталев“

 • Именувахме улица на бележития юрист проф. Живко Сталев в район Студентски.

  • Улица „Петко Венедиков“

 • Именувахме улица на бележития юрист проф. Петко Венедиков в район Младост

  • Улица „Иван Апостолов“

 • Именувахме улица на бележития юрист проф. Иван Апостолов в район Искър.

РЕЗУЛТАТИТЕ ОТ РАБОТАТА

 1. Увеличихме с 60% броя на приетите решения от Столичния общински съвет

 • За последните две години сме приели общо 2 101 решения спрямо 1 302 за периода 2020-2021 г. По този начин сме решили 2 101 проблема на гражданите.

 1. Успях да обединя колегите си от всички партии

 • Над 70% от решенията в Столичния общински съвет са с гласовете на поне три от четирите партии – ГЕРБ, Патриоти за София, БСП и ДБ.

и още